Az eperben találtak eddig legtöbbször vegyszert!
A földieprekben találtak leggyakrabban növényvédőszer-maradványokat - derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) vizsgálataiból.
Összesen 81 ezer mintát ellenőriztek, amelynek 45 százalékában találtak vegyszereket, de határértéket meghaladó szintet csak a minták 1,5 százalékában mértek.
A hivatal szerint a fogyasztók nincsenek veszélyben,
míg egyes szakértők máris újabb vizsgálatokat sürgetnek.
A legnagyobb arányban, mintegy 2,5 százalékban a különféle eprekben mutatott ki szermaradványokat az EFSA - idézte a hivatal közleményét a Reuters. Mivel az eper érzékeny a megbetegedésekre, termesztésekor gyakran használnak különféle növényvédő szereket. A vegyszerek alkalmazását ellenző nemzetközi Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) szerint
minden nyolc doboz eper közül egy tartalmaz növényvédőszereket,
és a kiszerelésekben esetenként akár hat különböző maradvány is kimutatható.
Az EFSA összesen 685 vegyszerszármazékot vizsgált meg a 27 uniós tagországban, illetve Norvégiában és Izlandon 2013-ban. A 81 ezer ellenőrzött minta mintegy 55 százalékában nem mutattak ki növényvédő szereket, míg 45 százalékukban találtak maradványokat. A vegyszerek mennyisége ugyanakkor az utóbbiak csupán 1,5 százalékában haladta meg az előírt határértéket.
A kimutatott származékok többsége gombaölő szer volt,
amelyek köztudottan rákkeltő hatásúak, ezért a PAN újabb vizsgálatokat kér. Martin Dermine, a szervezet európai képviselője szerint az európai élelmiszerek növényvédőszer szennyezettsége egészségtelenül magas, és az elmúlt években nem történtek meg a szükséges változtatások. Az EFSA viszont úgy véli, hogy
az európai állampolgárok nincsenek veszélyben,
mivel nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a táplálékon keresztül a szervezetbe jutó növényvédőszerek mértéke elérje az egészségre káros szintet. Ezért valószínűtlen, hogy a fogyasztók egészségére hosszú távú hatással lennének ezek az élelmiszerek.