A püspöki palota alagsorában palackozzák a sümegi kézműves borokat
Sümegnek gazdag szőlészeti és borászati múltja van, amit szinte teljesen elfelejtettek a második világháború utáni évtizedekben. Most „újraélesztik”.
Két fiatal szakember, Egly Márk és Magyar Tamás kertészmérnöki diplomát szerzett. Márk érkezett előbb Sümegre és megkezdte a szőlészeti-borászati hagyományok felélesztését. A püspöki palota alagsorában kezdték meg a munkát, amiről tudták, hogy borospinceként működött valamikor, de az 1980-as évek végén már csak egészen kis része volt látható, a járatokat szeméttel tömték be. Irdatlan munka volt a pince kitakarítása. A két szakember munkájának eredményeként a több száz éves pince falain belül újra sümegi borok érlelődnek.
A palotát Padányi Biró Márton veszprémi püspök építtette, akinek kedvenc tartózkodási helye volt Sümeg. Ma a látványpincét csak egy üvegajtó választja el a kóstolóhelyiségtől. A fahordókban tárolt borok nagy része vörös, de az ötszáz literes zempléni tölgyhordókban évről évre az Erek nevű olaszrizling-válogatás kap helyet a zweigelt, pinot noir, cabernet és merlot mellett. A vörösborokat házasítás után vagy önmagukban négy-tizennyolc hónap után palackozzák. A tizennyolc kétszázhuszonöt literes tölgyfahordó kitölti a kézműves borászat vörösbor-kapacitását.
Elsődleges céljuk a jó ivású, a sümegi termőhelyre jellemző borok készítése. Igaz, nagyon kis tételben, de 2007-ben kerülhetett először a saját boruk a vendégek poharába. A Palota Pince a nevében is vállalja a kézművességet. Ez azt jelenti, hogy a szőlőművelésben és a borkészítésben egyaránt a hagyományokat követik, környezetbarátok és egyediek.
A vár oldalában, ahol régen a legjobb borokhoz termesztettek szőlőt, ugyancsak sok évtizedig nem műveltek szőlőt. Ezt is a két borász újította fel. Ősi, Európában ismert szőlőket telepítettek. Tavaly ősszel volt a második szüretük ezen a területen. Ugyanakkor Egly Márk szakmai tanácskozáson arról tájékoztatta a munkában részt vevőket, hogy a szőlőt nemcsak borkészítésre lehet használni. Szerencsére újra divatos lett a must, amit sokféleképpen lehet tartósítani, az éretlen fürtökből saláta ízesítésére való lé készíthető.
Két éve kezdtek foglalkozni a gyöngyöző borokkal, és ennek is van helyi múltja, hiszen Magyarországon először Sümegen készítettek pezsgőt a levéltári adatok szereint. A borászat büszkesége a Ramassetter-palack, amelyet először százötven évvel ezelőtt készített a sümegi borászat meghatározó alakja, Ramassetter Vince a palackozó-üzemében. A palack közel kétéves előkészítő munkát követően készült el, a félliteres űrtartalmú, borostyán színű butéliából százötven darabot gyártottak. Az egyedileg, kézzel készített üvegműves remeket egyenként töltik meg a kézműves borászat boraival, és még a dugózása is egyedi: viaszolással zárják le. A bor a pincészet egyik büszkesége, 2011-es olaszrizling és Zeusz házasítása fele-fele arányban. Ezt a borukat új fahordóban érlelték hat hónapon át.
Forrás: veol.hu