A helyi termékeket népszerűsítik magyar és horvát Baranyában

17 febr. 2013 Administrator

kulen1A helyi termékek, azon belül a jellegzetes alakú füstölt, fűszeres kolbászféleség, a kulen népszerűsítését kezdték el a magyar és horvát Baranyában. 

A fő cél, hogy e gasztronómiai különlegesség készítésének és fogyasztásának hagyományait átörökítsék a fiatalabb generációkra.

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a horvátországi jagodnjaki járással közösen indított, mintegy 106 ezer eurós, főként európai uniós pályázati forrásból finanszírozott, egy évig tartó projektet. Ennek keretében adatbázist állítanak össze a helyi termelőkről, elkészítik a Dráva menti gasztronómiai fesztiválok naptárát, marketingkiadványokat, gasztrotérképet és receptfüzetet jelentetnek meg.

kulen2A kulen készítésének technológiai hátteréről Horvátországban, a helyi termékek érzékszervi vizsgálata és turisztikai menedzselése témájában Magyarországon tartanak szakmai továbbképzéseket. A határon átnyúló együttműködés résztvevői kitelepülnek a Pécsi Utazás Kiállításra, a 2013-as Kulinijadára, az Orfűi Gasztronómiai Fesztiválra és a Fekedi Stifolder Fesztiválra is. Az érdeklődőknek hat alkalommal gasztroklubot szerveznek, amelyeken mindig egy-egy helyi terméket mutatnak be különböző borokkal párosítva.

A jagodnjaki kulentermelők távlati célja egy kulenklaszter létrehozása a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület szakmai segítségével. A kulentermelők azt szeretnék, hogy külön védjegy és minőségbiztosítási rendszer kidolgozásával támogassák ezen élelmiszer minőségi előállítását, s elismerjék készítőit – tudósított az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek