A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdődött a szüret Európában
A dél-balatoni Csabagyöngyével - melyből a Balaton Agrár Zrt. ültetvényein termelnek jelentős mennyiséget - kezdődött meg a szüreti szezon Európában.
A hungarikumnak számító szőlőfajtából az országban egyedül ezen a borvidéken van bőséggel, amelynek felvásárlásával egyedül a badacsonyi Varga Pincészet készít bort 2001-óta, évente átlagosan 200 ezer palackot.
A korai érésű illatos szőlő különlegessége, hogy az év első európai boraként már szeptember elején forgalomba kerül. A magyar nemesítésű, kevesebb növényvédelmet igénylő szőlőfajtából készül az egész északi félteke első újbora. A bor azért is kerülhet a szüret után már néhány héttel az asztalra, mert kíméletes szőlőfeldolgozással, hideg erjesztés és szűrés után azonnal, érlelés nélkül palackozzák. A friss szőlő ízét megőrző bornak stabil piaca van a könnyű, gyümölcsös borokat kedvelők körében.
A Varga Pincészet ebből a fajtából a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1.200-1.300 mázsát vásárol fel a Balaton Agrár Zrt.-től. Az idén kifejezetten jó minőségű termésért az előző évi kilónkénti 87 forintnál többet, 97 forintot fizetnek.
A Balaton Agrár Zrt. korábban közel 24 hektáron termesztett Csabagyöngyét, de folyamatosan megújítják az elöregedett ültetvényeket. Az új négyhektáros, három évvel ezelőtt telepített korszerű fém támrendszerű területről a korábbinál sokkal hatékonyabban, kombájn takarítja be a termést. Emellett az is fontos szempont, hogy míg a régebbi telepítésű ültetvényeken 60 mázsa szőlőt szüreteltek le hektáronként, addig az új telepítésűeken már az idén 80 mázsa terméssel számolnak, ami a következő években akár a 140 mázsát is elérheti – írta az MTI.
Fotó: badacsony.net