Mézeskalácshoz napraforgó-, megfázásra hársméz az igazi
Nagyapáinktól tudjuk, hogy a méz nem csupán azért kedvelt, mert finom, hanem sokan gyógyhatásaiért is használják. Ismerkedjünk meg közelebbről vele!
A méz jelentős része, mintegy 15-20 százaléka víz. Fő értékét a szénhidrátok (monoszaharidok, diszaharidok, keményítők) és a nitrogénvegyületek (aminosavak, fehérjék, enzimek, fermentumok, vitaminok) képezik.
A cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor (glükóz) 32-49 % és gyümölcscukor (fruktóz) 22-44 %. Ezek együttesen a méz szárazanyagának körülbelül 90 %-át teszik ki.
A legédesebbek azok a mézek, amelyekben sok a gyümölcscukor. Elsősorban ilyen az akácméz, melynek gyümölcscukor tartalma az átlagos virágmézzel szemben 42 %, vagy annál több.
Ennek a két cukorfajtának az aránya szabja meg a méz kristályosodási hajlamát. A szőlőcukor elősegíti, a gyümölcscukor meggátolja a kristályosodást. Kristályosodáskor a méz víztartalma nem változik. A kristályosodás nem csökkenti a méz fiziológiai értékét és nem utal feltétlenül idegen anyag belekeverésére sem. Ha mézünk belekristályosodott egy edénybe, akkor helyezzük az edényt egy nagyobb edényben lévő 40-45 fokos vízbe. Rövidesen folyóssá válik, az edény oldalán olvadni kezd. Ekkor célszerű kevergetni, hogy a melegítés minél rövidebb ideig tartson. A magas hőfok árt ugyan a méz színének, csökkenti aromatartalmát, de előnye, hogy elpusztítja az erjesztőgombákat, amelyek a pollenekkel (virágporokkal) általában minden mézbe belekerülnek.
További meglepő érdekességek a témában: Biztos, hogy mindent tudsz a virágporról?
Egyes mézekben zsírsavak is kimutathatók. Például a gesztenyeméz ezért alkalmas keringési betegségek, trombózis, artritisz, nőgyógyászati betegségek gyógyítására. A sötét mézek több nitrogénvegyületet és több ásványi anyagot tartalmaznak. Például az almamézben 16 féle elem fordul elő, és legjelentősebb a kalcium tartalma. Az ilyen méz kismamák és gyermekek számára szükséges a csontképződéshez.
A méz nyomelemei, a réz, a kobalt is elősegítik a vas felvételét a szervezetbe, a gyerekek vörösvérsejtjeinek száma gyorsabban nő. A mézben előforduló vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, C, folsav.
A mézfogyasztás legtermészetesebb formája a lépes méz.
Vegyes virágméz
Nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. Az eltérések származhatnak egyrészt a méhek által látogatott növények sokféleségéből, másrészt a különböző nem fajtamézeknek a méztöltő üzemekben házasításából (összekeveréséből) is. Emiatt e mézek színe rendkívül változatos, általában sötét árnyalatúak, barnás színűek. Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. A vegyes virágmézek változatos ízűek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak mint a fajtamézek.
Hársméz
Színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott "orvosság". Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. E mézzel különböző mézpakolásokat is szoktak készíteni. Idegnyugtató és fertőtlenítő hatása is ismert. Kesernyés íze miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íze felerősödik.
Napraforgóméz
Aranysárga színű, kesernyés-savanykás ízű méz. Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során nagyméretű, durva kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Jó színező hatása van, emiatt a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba. Magas színanyag-tartalma miatt keresett exporttermék élelmiszeripari felhasználásra. Emiatt elsősorban sütéshez-főzéshez ajánljuk. Savassága miatt ez a mézfajta "jelzi" leginkább a szuvas fogakat! Savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák!
A méz gyógyhatásai
- A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés.
- A kimerültséget gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.
- Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva.
- A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású, akárcsak a búzafűlé.
- A méz stabilizálja a gyomor savháztartását. Segíti az emésztést.
- Enyhe hashajtó hatása az idősek, és ülő foglalkozásúak számára kedvező.
- Segít a májnak méregteleníteni mérgezés, műtéti altatás után. A szervezet saját mérgei ellen is hatékony.
- A terhességi vészes hányás káros következményei ellen is jó, ha mégis kihányná a kismama, akkor a mézoldatot beöntés formájában is be lehet juttatni a szervezetbe.
- A fémmérgezések (ólom), kolera, vérhas, többféle tífusz és szalmonella gyógyításánál jó kiegészítő.
- A méz jó a májon kívül a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre. Ezért a cukorbetegek — engedélyezett szénhidrát-beviteli határain belül — mézet fogyaszthatnak.
- Sikeresen alkalmazzák koronáriás vérellátási zavarok, szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, fertőzések után.
- A méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulladásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívserkentő, nyugtató, idegerősítő.
- A méz külsőleg is alkalmazható, mivel jó sebelzárást biztosít, ezért égési sebek, felfekvések, fekélyek esetében kiváló.
Remek méregtelenítő hatású a mézmasszázs, érdemes kipróbálni.
Fektessük hasra a beteget, a hátára folyassunk előzőleg kézmeleg vízben meglangyított mézet, kb. fél kilót. Vigyázva, hogy ne csurogjon le, gyorsan masszírozzuk végig a gerinc mentén, és az egész háton. A méz sűrűsödésével lassítsuk a masszázst. A méz fehéres-szürkévé válik, állaga kásás lesz a kivont mérgek következtében. Ekkor távolítsuk el a mézet. Mossuk le a beteg hátát.
- Ödémás, fájdalmas izületekre – térd, boka – hasonlóképpen alkalmazhatjuk, értelemszerűen kevesebb mennyiséggel. Tegyünk fóliát az izület alá, hogy a lecsorgó mézet felfoghassuk.
A méz egyéb ismert tulajdonságai: könnyen emészthető, ízletes, étvágygerjesztő, erősítő, üdítő, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, megerősíti a foghúst, a fogakat, használható sárgaság, lépmegnagyobbodás, mellkasi bántalmak, nemi gyengeség, vese- és epekő, bélférgek, mérgezések, dadogás, szívbetegségek és lepra ellen.
Forrás