Kevesen ismerik a hungarikumokat

17 júl. 2014 Administrator

A Magyar Ízek Alapítvány legutóbbi felméréséből  kiderült, hogy a magyar emberek több mint kétharmada legfeljebb három hungarikumot tud megnevezni.  

hollokoturista1A hvg.hu cikkéből megtudhatjuk, hogy a magyarok több mint kétharmada három, vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni, a fiatalok fele pedig még hármat sem - derült ki a Magyar Ízek Alapítvány országos kutatásából. Ez az alapítvány közleménye szerint rámutatott arra is, hogy a lakosság jelentős része jellemzően nem ismeri a gasztronómián túli hungarikumokat.

„A kutatási eredmény igen meglepő volt. Ez az eredmény is megerősít bennünket abban, hogy meg kell rendezni a Hungarikum Hétvégét július 24-27. között, amely mind a 41 magyar büszkeséget bemutatja a Budai Várban” - reagált a kutatásra Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány alapítója.

A kutatást egy ötszáz fős mintán végezték. A megkérdezettek 68 százaléka három vagy annál kevesebb hungarikumot tudott helyesen megnevezni a kutatás során és alig egynegyedük (22 százalék) tudott csak ötnél több hungarikumot helyesen megnevezni. Tíz, vagy annál többet pedig csak a kutatásban megkérdezettek 10 százaléka tudott helyesen felsorolni. A legtöbbet említett hungarikum a pálinka és a Tokaji Aszú volt.

palinkaxA felmérésből az is kiderült, hogy valamivel több nő tud három vagy annál kevesebb hungarikumot helyesen felsorolni, viszont a több magyar büszkeséget felsorolók között magasabb a férfiak aránya. A férfiak kis százalékban ugyan (14 százalék) 10-nél több hungarikumot is meg tudtak nevezni, míg a nőknek csak 7 százaléka tudott helyesen 10 felett.

A 17 év alattiak 49 százaléka három hungarikumot sem tudott helyesen megnevezni, további 32 százalékuk pedig csak hármat.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek