Három sült krumpli és a titokzatos kovásznai asszony története

22 ápr. 2014 P. Buzogány Árpád

Évtizedekkel ezelőtt egy kovásznai kiskorú lány, három sült krumplival – aznapi tízóraijával – a zsebében elindult szülővárosából a nagy ismeretlenbe.

kovaszna1A kislány célja az volt, hogy pénzt keressen, és megszabaduljon a nyomortól, amiben élt. Gocz Elvira, aki végül államférfiak, királyi családok és világhírű személyiségek betegápolójaként szerzett ismertséget és elismerést magának a nagyvilágban, mára visszatért szülővárosába. Kalandos, szinte hihetetlen történetekkel és szenvedésekkel átszőtt életéről A titokzatos kovásznai asszony című könyvben mesél. Az élettörténetet Gyila Sándor fizikus, a Háromszék napilap munkatársa jegyezte le.

Ki gondolná, hogy az egyik kovásznai otthonban nemrég kuvaiti hercegnők vendégeskedtek? Jó ismerőshöz jöttek, hiszen Gocz Elvira pár éve még a kuvaiti királyi udvarban dolgozott ápoló nővérként. De nemcsak a kuvaiti királyi udvarnak volt megbecsült ápolója Gocz Elvira. Windsor hercegnője, a száműzött angol királynő 160 jelentkező közül választotta ki őt családi ápolónővérnek. Azt mondja: a kiválasztásánál az nyomott a latban, hogy erdélyi magyar volt.

Elvira 1 kg kovásznai földdel és 1 liter, a 60-as években töltött, ugyancsak kovásznai borvízzel indult neki a nagyvilágnak. Ezt mindig, mindenhová magával vitte és viszi. Történt, hogy Windsor hercegnője egyszer a saját ékszerei között találta meg a kovásznai földet és az ásványvizet.

kovaszna2Vajon minek köszönhette a kovásznai asszony, hogy világhírű személyiségek, mint Windsor hercegnője, a volt francia államelnök, Mitterand családja, Pérez de Cuéllar, a volt ENSZ főtitkár, a Rotschild család, a kuvaiti királyi udvar, Ben Ali, Tunézia államelnöke, Mihály román király, híres színészek, írók és sokan mások őt választották betegápoló nővérként, testük-lelkük gyógyító mesterévé? Őt, aki döbbenetes nyomorból, árvaságból vergődött fel erre a magaslatra – tudjuk meg abból a könyvből, aminek megírása életre szóló élményt jelent a szerzőnek, Gyila Sándornak.

Pár évvel ezelőtt Elvira elveszítette egyetlen fiát, Valentint, akivel végigküzdötte az életet, távol szülőföldjétől. Az életéről megjelent könyvből kiderül: amit más világszinten egyedülálló sikertörténetnek gondol, az Elvira számára nem más, mint örökös bonyodalmakba vezető balszerencse, szenvedés.

Nemcsak a múltban, ma is jótékonykodik Elvira. Pár éve magához vett egy nehéz sorsú, helybéli gyereket. De az ő pénzén javították fel a Kovászna központjában lévő borvízforrást is, amit mostantól Elvira kútjának hívnak.

Forrás: kulturhon.szhblog.ro

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek