Nemtudom szilvából főzik a pompás penyigeit

21 nov. 2013 Administrator

Az ősi, egészséges ízeket eredményező hagyományos szilvalekvárfőzést modern, mégis azt visszaidéző módon kívánják átmenteni a mába.

szatmariszilva1Az Agricolae Kft. által gyártott szilva- és egyéb gyümölcsökből készült lekvárok országszerte ismertek. Napjainkban Magyarországon a cég állít elő a legnagyobb mennyiségben szilvalekvárt, évente mintegy 500-600 tonnát.

A szilva magas C-vitamin tartalmú, amely hatékony antioxidáns, valamint értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak, mint ilyen, alkalmas a szervezet vitaminszükségletének pótlására. Ezért a szilva „hazájában”, Szatmárban régen minden évben és szinte minden háznál lekvárt főztek belőle, mikor az ősz zamata már benne volt a gyümölcsben. A kimagozott szilvát kívülről besározott fenekű rézüstbe töltötték, az üstöt földbe ásott katlanra helyezték, és óvatosan tüzeltek alatta. Az állandó kavarást az úgynevezett vitorlás kavaróval végezték.

A lekvár főzése két teljes napig is eltartott. A szilvaciberét egészen sűrűre főzték. Amikor a lekvár cserépfazékba, szilkébe került, az állás folyamán annyira megkeményedett a felszíne, hogy a tetejét le se kellett kötni.

szatmariszilva2Az Agricolae Kft. által jellemzően felhasznált fajták: stanley, besztercei, bluefre, president, elena. Ötven hektáros saját ültetvényükön az idén fordult termőre a 12 hektáros penyigei Nemtudom szilva ültetvény, amely ilyen mennyiségben egyedülálló, kuriózumnak számít. A Nemtudom szilvát 2012-ben nemesített gyümölcsfajtaként ismerte el a Fajtaminősítő Bizottság, így „Nemtudom P3 szilva”-ként került be a köztermesztésbe.

Főként a Felső-Tisza vidéken, a beregi és szatmári síkságon, a Tisza, a Szamos és a Túr árterületein meghúzódó ősi vegyes gyümölcsösökben érő Nemtudom szilva különösen értékes szárazanyag-tartalmú. A talaj adottságai a Tiszaháton kiválóak, így a cég számára folyamatosan biztosított a minőségi nyersanyag bázis, különösen szilva és alma tekintetében. Az üzemben naponta mintegy 60 tonna gyümölcsöt dolgoznak fel.

Idén novembertől a „Szatmár szilvája”, a Penyigei Szilvalekvár Nemtudom Szilvából termékük 250 grammos, kis fogyasztói kiszerelésben debütál egyes kiskereskedelmi üzletláncok polcain.

Forrás: elelmiszer.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek