Sztárok lekvárban: a fügétől a bajor lilahagymáig
A nyár elmúltával el kell köszönnünk a kertben szedett, friss zöldségektől és gyümölcsöktől. Sokan befőznek, köztük a közmédia ismert személyiségei is.
- Nagymamám a kis telkén a mai napig termeszt gyümölcsöt, nála nyár végén megszokott program volt a befőzés – meséli Sipos Dávid Günther, a Petőfi Rádió műsorvezetője.
- Unokahúgommal mindig segítettünk a munkában, aminek általában 5-6 törött üveg volt az eredménye. Ennek ellenére nagyon élveztük. Azt talán még jobban, amikor év közben bekebeleztük a sárgabarack- és szilvalekvár készletet.
Nemrégiben fedeztem fel egy bajor lilahagyma lekvár receptet. Igazából nem is lekvárnak mondanám, mert nem teszem el, ez frissen az igazi. Húsételek mellé kiváló köret: kis olajon cukorral összefőzzük a lilahagymát, fűszerezzük és kész is.
György-Horváth Zsuzsa gyermekei imádják a házi lekvárt. Az M1 Híradójának műsorvezetője néhány éve főzött be először, azt mondja: kicsit kényszerből. Amikor ugyanis a családjával új házba költöztek, az udvaron gyönyörű meggyfa állt és nem akarta, hogy kárba vesszen a gyümölcs.
- Először édesanyámat hívtam, hogy elmondja hogyan is kell lekvárt főzni – mesélte, majd idővel annyira belejött, hogy különleges ízesítésekkel is próbálkozott.
- Az egyikbe brandy-t öntöttem, a másikba egy nagyon finom likőrt, karácsonyra pedig fahéjas-szegfűszeges ízesítésű lekvárt készítettem, aminek óriási sikere volt a baráti körömben – mondta a híradós, aki megjegyezte azt is: egy alkalommal bizony túlöntötte az alkoholt és egy adag lekvár a kukában landolt. György-Horváth Zsuzsa azt vallja: érdemes kísérletezni a konyhában. Szereti a különleges fűszereket, rafinált összeállításokat, de a legszívesebben édességeket süt.
Varga Editnek a befőzésről nagymamája jut eszébe. Azt mondja: utánozhatatlan sárgabarack lekvárjáért nemcsak ő rajongott, de a dédunokák is.
- Meghitt vasárnapi reggelikhez őriztem az utolsó üveg lekvárokat, annyira szerette a család, bánom már, hogy nem tanultam meg tőle, hogyan készíti – vallja be az M1 Híradójának műsorvezetője, aki maga is kipróbálta már a befőzést.
- Terebélyes fügebokor van az udvarunkban, abból készítettem lekvárt már több alkalommal, vagy inkább csatnit – teszi hozzá a híradós. Mivel a különleges szósz nem túl édes, remekül passzol sajtok mellé, főleg kecskesajttal szeretjük, de süteményt is gyakran ízesítek vele.
Varga Edit azt is elárulta, hogy nagyon büszke édesanyja újításaira, aki pedig gyömbéres-banános és almás-narancsos lekvárral látja el a család éléskamráját.
Forrás: tema.hu