Olasz pizzakalauz: a kerek nápolyi és a darabos római viszi a prímet

06 júl. 2013 Sárközy Júlia

Az asztalnál fogyasztható pizza hazája Nápoly, a darabra vágott, utcán ehető pizza viszont Rómában a legjobb - állítja a Gambero Rosso gasztrokalauza.

pizza1Az olasz pizzának két fővárosa van: Nápoly és Róma - állapította meg az összesen négyszáz itáliai pizzériát és pizzasütőt osztályozó olasz étteremkalauz.

A gasztroszakértők által végigkóstolt pizzák azt mutatják, hogy a klasszikusnak számító kerek pizzát Nápolyban érdemes fogyasztani, ahol a pálmát a margherita és a marinara néven ismert pizza viszi el. A paradicsomos, mozzarellasajttal borított és bazsalikomlevéllel díszített margherita pizza a legenda szerint 1889-ben született Savoyai Margit (Margherita di Savoia) olasz királynő nápolyi látogatásának tiszteletére. A pizza zöld, fehér, piros színeivel is az olasz egységet hirdette. A nevében a tengert idéző marinara paradicsommal, fokhagymával és oreganóval készül.

A Gambero Rosso a legjobb pizzarecept díját a Torre Annunziata nápolyi városrészben sütött La Pizza dell'Alleanza (a Szövetség pizzája) pizzának ítélte oda, mely friss tehénsajttal, parmezánsajtszirmokkal, hagymával és hajszálvékonyra szeletelt szalonnával készül.

pizza2Ha azonban nem akarunk pizzériába menni, és darabra vágott, akár állva, akár sétálás közben fogyasztható pizzára vágyunk, akkor Róma kínálja a legszélesebb "utcai pizza" kínálatot. A gasztrokalauz a legjobb római pizzát is megtalálta a Vatikánhoz közeli Pizzariumban.

Olaszország közel hatezer pizzasütője megelégedéssel üdvözölte a nekik szentelt ételkalauzt, amely szerintük szakmai tekintélyük elismerését jelenti. A profi pizzasütő semmiben nem marad le a többcsillagos séfek mögött - nyilatkozták az olasz sajtóban. (MTI)

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek