A méhek is szeretik a levendulát

02 júl. 2013 Csiza Erika

Tihanyról mindenkinek a levendula jut eszébe, a levenduláról pedig Tihany. Az illatos növény nyár közepén pompás látvánnyal fogadja az ide érkezőket.

levendulamezA félsziget szimbólumává vált levendulát Bittera Gyula gyógynövényszakértőnek köszönhetjük, aki az 1920-as években Franciaországból hozott szaporítóanyaggal kezdte meg Tihanyban a levendula termesztését. A félsziget vulkáni alapkőzete, déli fekvése és mediterrán klímája tartalmasabb illóolajat eredményezett, mint a francia. Ennek köszönhetően az első magyar illóolajgyáros a levendula termésterületét 100 hektárra növelte, ami aztán a 60-as évektől pusztulásnak indult. Jelenleg két nagyobb területen, az őslevendulásban és a Külső-tóval szembeni ültetvényen kéklik a mediterrán félcserje, illetve Tihanyban bármerre járunk, az élénk színű évelő minden portán, virágoskertben és parkban díszlik.

A Földközi-tenger mellékéről a Tihanyi Tájvédelmi Körzetbe elszármazott levendulának hazánkban nincs kártevője, így vegyszerezés nélkül termeszthető. A szemet gyönyörködtető levendulaültetvények jellegzetes illatukat ontva, magához vonzzák a mézelő méheket, akik az apró virágokból gyűjtik a különleges nektárt, hogy kaptárjaikban mézzé érleljék azt.

levendulamez2A hazánkban ritkaságnak számító levendulaméz íze különlegesen aromás, enyhén citrusos zamatú és levendula utóízű kulináris csemege. Mindamellett, hogy a levendulaméz finom és sokoldalúan felhasználható édesítőszer, fogyasztása jótékony hatásokkal is jár. A méz a legkiválóbb szénhidrátforrás, mely gazdag tápanyagokban, tartalmaz B1, B2, B6, C vitaminokat, az emberi szervezet működéséhez szükséges szinte minden ásványi anyagot, gyulladáscsökkentő flavonoidokat, szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. A levendulaméz ezen kívül idegerősítő, idegnyugtató, ajánlott vesebajokra, álmatlanságra és bélférgesség ellen. Külsőleg sebre kenve segíti a sebgyógyulást.

Mivel a méz 45 C fokon elveszti hasznos enzimjeit és utána már csak édesítőszer marad, így érdemesebb hőkezelés nélkül fogyasztani. Édesíthetünk-ízesíthetünk vele gyümölcslevest, gyümölcskelyhet, desszerteket, tésztás ételeket, teát, limonádét, de akár húsokat is.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek