Nagy mennyiségű természetes D-vitamint tartalmaznak a „napoztatott” gombák

25 ápr. 2013 Administrator

dvitamin2A tudomány állása szerint sokkal több D-vitaminra lenne szükségünk,  mint amennyire eddig gondoltunk. Pótlását sokan étrend kiegészítőkkel oldják meg.

Ilyenkor felmerül  a kérdés: vajon meg tudnánk ezt oldani természetes módon?

A gomba beillesztése az étrendbe teljes mértékben pótolni tudná az ember számára szükséges D-vitamint. Az egyetlen szabály: tegyük ki a napra őket napozni kicsit. Ugyanis az emberi bőrhöz hasonlóan a gombák is tudnak az ultraibolya fény hatására D-vitamint képezni, és ezt a tulajdonságukat megtartják azután is, ha leszedték őket.

A D-vitaminról nem kell sokat beszélni: megfelelő mennyiségben segít fenntartani a csontsűrűséget, csökkenti a csonttörés kockázatát. Fontos szerepet játszik az immunrendszer modulálásában fertőző betegségek és influenza esetén. Számos más gyakori  betegség kockázatát is csökkenti, így a rák, a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, depresszió.

dvitamin3A vizsgálatban 30 egészséges felnőtt vett részt, akik vagy 2000NE D2 vitamint ,vagy 2000NE D3 vitamint ,vagy 2000NE D2 vitamint tartalmazó gombaport kaptak naponta egyszer 12 téli időszakra eső hét alatt. A vizsgálat előtt természetesen rögzítették a kiindulási D-vitamin szintet, amelyek hasonlóak voltak a három csoportban.
3 Csoport: 17.1 ng / ml
2. csoport: 19,4 ng / ml
Gomba csoport: 20,9 ng / ml

A vizsgálatot végül 25 alany fejezte be. Vérük D-vitamin szintje a 7. hétig folyamatosan növekedett, majd a 12. hét végéig stagnált. A vizsgálat végére a gomba csoport D-vitamin szintje hasonló módon emelkedett azokéhoz képest, akik D-vitamin kiegészítőt kaptak.
3 Csoport: 34.4 ng / ml
2. csoport: 29,2 ng / ml
Gomba csoport: 31.1 ng / ml

dvitamin1A gombák, ha napfénynek vagy UV sugárzásnak vannak kitéve, hasonló módon termelik a D2 vitamint (vagy ergokalciferol) mint amilyen módon az emberi bőrben termelődik a D3-vitamin (vagy kolekalciferol). Ezzel a tulajdonsággal nem minden növény rendelkezik, de a gombák, az algák és az élesztő igen. Sőt, a kutatók bebizonyították,  hogy a gombák  többféle D-vitamint, és azok provitaminjait is képesek  termelni  fény hatására.

A kutatási eredmények teljesen frissek. A  Boston University School of Medicine (BUSM) kutatói április 22-én mutatták be eredményeiket az  American Society for Biochemistry and Microbiology éves találkozóján Bostonban.

Mi tehát a teendő  természetes D-vitamin pótlás ügyben? A megvásárolt gombát csomagoljuk ki, és 10 és 15 óra között helyezzük ki a napfényre legalább 60 percre. A D-vitamin szintet a szakértők szerint a főzés nem csökkenti, mert az tökéletesen stabil és ellenáll a hőnek. Ha valami történik, akkor az az lehet, hogy sokkal könnyebb felvenni a táplálékból főzés után. Egy adag gomba elfogyasztása kb. 400 NE D-vitamint jelent a szervezet számára.

Forrás: fitoterapiakalauz.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek