Júniustól fogad vendégeket a jurta tábor Lajosmizsén

11 ápr. 2013 Vaskor István

altBefejezéséhez közeledik a hagyományőrző jurta tábor felépítését Lajosmizsén, mely június 1-től várja az iskolai csoportokat és az egyéni vendégeket.

A Top Euro Profit Kft. egyedülálló vállalkozásba kezdett, amikor a hagyományőrző jurta tábor felépítését tűzte ki célul. A társaság egy korábban romos tanya helyén pályázati forrásból, uniós támogatással interaktív turisztikai központ megépítését vállalta. A munkálatok célegyenesbe fordultak, nyáron bárki eltölthet kedvére rövidebb-hosszabb időt itt. A táborban a turáni népcsoportok életét, használati tárgyait interaktív módon ismerhetik meg a látogatók.

A turáni népek az eurázsiai sztyeppei civilizáció területén, illetve hatókörében élő egykori népek, illetve mai utódaik összefoglaló elnevezése. A fogalom főleg a 20. század első felében volt elterjedt, de néha még ma is előfordul. A csoportosítás alapja az a megfigyelés volt, hogy ezek a népek mindmáig számos közös kulturális, antropológiai és részben nyelvi vonást őriznek. A turáni népek közé eredetileg a következőket sorolták: török vagy türk népek (ujgurok, kazakok, oszmán-törökök, kipcsakok stb.), szkíták (szittyák), hunok, avarok, mongolok, mandzsuk, magyarok.

altA turisztikai központban a jurtákat a turáni nemzetségbe tartozó népcsoportok saját hagyományai szerint alakították ki, és berendezésükkel az egyes jurtához kapcsolódó népcsoportok honfoglalás-kori viseleteit, használati eszközeit, fegyvereit, életmódját mutatják be. Az érdeklődők a népcsoportok eszközeit, és életmódját interaktív, akár több napos program keretében próbálhatják ki.

A területen kiszolgáló, foglalkoztató épületek is épültek, ahol a vendégek számára folyamatosan kínálnak gasztronómiai és kézműves, hagyományőrző és természetismereti programokat, neves, a hagyományőrzés területén jártas szakemberek segítségével és közreműködésével. Az alapszolgáltatásokat sportprogramok egészítik ki: gyalogos és kerékpártúrák, íjászat, strandfoci, strandröplabda, tollaslabda. 

A  jurta tábor csaknem 7 hektáros területen helyezkedik el az M5 autópálya Lajosmizsei lehajtójától 4 kilométerre. A tábor területén lehetőség van saját sátorral kempingezni, vagy előre telepített sátrakban megszállni. A lakókocsival érkezők számára is van hely a területen. Mégis, a legizgalmasabb programok egyike kipróbálni, milyen érzés a hagyományőrző jurtában aludni. Igény szerint ez is megoldható, akár egyedül, vagy párban, akár családdal, de egyszerre 6-8 fő számára is van hely egy-egy jurtában. 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek