Turisztikai látványosság lehet a törökszentmiklósi szélerőmű

14 márc. 2013 Szuhi Attila

szelereomupanoramiocomHa turisztikai látványosságról esik szó, legtöbbünknek templom, vagy vár jut az eszébe, ám az Alföldön a szélkerék is lehet turisztikai látványosság!

Törökszentmiklós Szolnok megye harmadik legnagyobb városa, amely elsősorban mezőgazdaságáról és mezőgazdasági gépgyártásáról volt híres. 2004-ben kezdődött a településeni az Alföld egyik legelső szélerőművét, amelyet végül 2006-ban helyeztek üzembe.

A szélerőmű felépültekkor az ország harmadik legnagyobb szélturbinája volt. A törökszentmiklósi erőművet sajnos nem sok új szélkerék követte az Alföldön, bár a szomszédos Mezőtúron is működik egy hasonló létesítmény. A szélparkok sora elsősorban az északnyugati országrészben létesült, s nem véletlenül, hiszen ez hazánk legszelesebb területe. Talán kevesen tudják, hogy ezt követi a Bakony, majd Szolnok térsége, ahol a szél átlagos sebessége alig marad el a nyugati területekétől és így jó terepe a szélenergia hasznosításának.

A törökszentmiklósi szélerőművet 35 éves időtartamra tervezték, de működése nem zökkenőmentes. A kivitelezővel sok a vita, ugyanis a szélkerék sokszor nem forog, holott erre a szélviszonyok alkalmasak lennének. De a jó példa ragadós: Törökszentmiklóson ma már több közintézményen is megtalálhatóak szélkerekek, amelyek az intézmények energiaszámláit csökkentik és már zajlanak a földhő hasznosítását célzó beruházások is, és több napkollektor is feltűnt már a város épületein.

A szélerőmű pedig ma már épp úgy hozzátartozik Törökszentmiklós képéhez, mint az 58 méter magasra nyúló római katolikus templom tornyai.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek