Felújítják a szentkúti nemzeti kegyhelyet

07 szept. 2012 Administrator

szentkutKözel 2,5 milliárd forint EU-támogatást kap a római katolikusok által leginkább látogatott búcsújáróhely, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely.

A ferencesek által gondozott Nógrád megyei kegyhely barokk kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre. A koncepciót a megyei, régiós és országos hatóságok alakították ki, az Apostoli Szentszék illetékes képviselője is áttekintette, véleményezte és javaslatokkal látta el. A projekt részeként megkezdődhet a XVIII. században épült templom és kolostor helyreállítása és korszerűsítése, a gyóntatóudvar bővítése, a szent kút, a szabadtéri oltár és a búcsús tér rendezése. A zarándokturizmus kiszolgálására (egy- és kétágyas szobákkal) 55 személyes zarándokfogadó lelkigyakorlatos ház és (6-15 ágyas szobákkal) 108 hívő számára zarándokszállás épül. Lesz a központban rendezvényterem, kegyhelymúzeum, étterem, turisztikai fogadóépület és kegytárgybolt is.

A kegyhely élete, a liturgikus események az internet segítségével élőben is követhetők lesznek, ezt teszik lehetővé az informatikai fejlesztések. A kialakuló intézményi struktúra mintegy húsz embernek ad új munkahelyet. A fejlesztéseket Nógrád megye és a régió idegenforgalmi, természetvédelmi és szociális intézményeivel egyeztetve valósítják meg.

A tervezés során nagy hangsúlyt kaptak a katasztrófavédelmi hatóság szempontjai: az elsősegély-nyújtási és véradási feltételek biztosítása, a mozgáskorlátozottak és az idősek fogadásának könnyítése - írta az MTI.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek