Újra éled a természet Csernobil környékén

08 okt. 2015 Tartalomszerkesztő

Az 1986-os atomerőmű-katasztrófa után 50 kilométeres védőzónát hoztak létre Csernobil környékén. Most úgy tűnik, újra ébredezik a természet, talán jobban, mint annak előtte.

Az 1986-ban bekövetkezett atombaleset miatt a szovjet hatóságok több mint 2500 négyzetkilométeres területet zártak le, ahol később biztonsági zónát jelöltek ki. Ezen a területen folyamatosan figyelik az ökoszisztéma alakulását -írja a Current Biology cikkére hivatkozva az nlcafe.hu A kutatásban részt vevők azt tapasztalták, hogy egyre nagyobb számban élnek vadállatok, farkasok, szarvasok, rókák és vaddisznók a területen..

 

 

Ahol a természet az úr

A kutatók megdöbbentő statisztikákat is nyilvánosságra hoztak: a zónán belül hétszer annyi farkas él, mint a katasztrófa előtt. A patás állatok száma megegyezik a fehérorosz tájvédelmi körzetekével. A kisebb méretű állatok száma még magasabb, mivel ezek a fajok jellemzően gyorsabban szaporodnak, mint nagyobb társaik.

A kutatók mondhatni elgondolkodató magyarázattal indokolják a jelenséget, miszerint az 1986-ban kiürített területen megszűnt az emberi tevékenység, és a civilizáció hatása sem hátráltatja a természetet.

 

„Ha valahol kivesszük az embereket az egyenletből, a természet azonnal átveszi az irányítást – magyarázta Jim Smith, az University of Porstmouth kutatója – Ez remekül mutatja, hogy az emberi aktivitás milyen hatással van az ökoszisztémákra.”

 

 

A kutatók elismerték azt is, hogy  nem vizsgálták az egyes állatok egészségi állapotát, de az megállapítható, hogy a radioaktív sugárzás miatt különféle elváltozások tapasztalhatóak rajtuk. A környéken fészkelő egyes madárfajok csőre például a sugárzás hatására deformálódott, mind e mellett eltűntek a pókok, egyes állatokon pedig gyakoribb lett a daganatos betegségek előfordulása.

Mindezek csak az ún. forró zónán belül vagyis a magas radioaktív sugárzás területein tapasztalhatók, az ezen kívüli helyszínekre már rendszeresen utaznak a katasztrófaturisták.

 

 

„Bár nem vizsgáltuk az egyes állatok egészségi állapotát, csak a populációkét, meggyőződésünk, hogy a jelenlegi vadvilág jobb állapotban van, mint a katasztrófa előtt volt – jelentette ki  Smith – A kutatási adatok szerint ugyanis nagyon egészséges, szaporodó populációkat lehet megfigyelni a területen.”

Fotó:tumblr.com

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek