Lássunk csodát! Egy krém a jóságok birodalmából

01 jan. 2015 Fekécs Edit

A történet egy hirdetéssel kezdődött. Hetek óta rendszeresen elém jött a neten egy varázskrém reklámja. Aztán elkészítettem.

krem3

Persze nem ment ilyen ripsz-ropsz. Először is a hirdetések hatására kísértést éreztem arra, hogy megnézzem, mit is tud ez a krém. A leírás is lenyűgözött, de leginkább a már termékhasználók véleménye indított arra, hogy jobban utána nézzek.

Egy krém, ami nem csupán arcra, bőrre, hajra való, de még extra módon cipőt is tisztíthatunk vele. Hatásosan alkalmazható, zsíros, sebes, ekcémás, ráncos bőrre, de napozáshoz és alapozáshoz is hatékonyan alkalmazható. A krém részletes felhasználási javaslatait itt érdemes elolvasni. Tényleg figyelemre méltó, sőt szerethető!

És egyre jobban beleszerettem én is! De biztos, ami biztos, nézzük meg az összetevőket is, mert jó, ha az ember fia-lánya tudja, mit ken a bőrére. És lássunk csodát! Semmi apró betűs rész, semmi adalék, semmi parabén, semmi parfum, semmi szintetikum. Az összetevők minden része természetes anyag és csupa méhészeti termék. Mindezek után valós késztetést éreztem arra, hogy kipróbáljam, megvegyem. Aztán hirtelen megzavartak a számok!

krem6

8 490.-Ft-ért  59ml-es kiszerelésű krémet? 

Aminek minden összetevője beszerezhető hazai méhészektől? Előjött az "ördögi" énem és folytattam a további kutakodást, mi mennyi, és a következtetés, miszerint sokkal olcsóbban elkészíthető egy kis „boszorkányhonyhában”. Igaz, van rizikója! Mert az egyszeri ember nem rendelkezik laboratóriumi felszereltséggel, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy olyan krémet sem tudunk készíteni, mint ami reklámozott kis tégelyben van. És, mi lenne, ha hasonlót készítenék?  

Nem olyan egyszerű az sem!

Erre óvatos utalás is olvasható az oldalon:

”Sokan megpróbálták már házilag elkészíteni, de a végeredmény sosem az ami az eredeti. Mit gondoltok miért nem utánozta még le egyik márka sem ezt a csodát aminek a híre körbejárta már a világot? Mert hiába keresik a receptet, az csak egy valaki kezében van...”

Mindezek ismeretében, azt mondhatom, hogy a kihívásokat szeretvén elkészítettem egy krémet, aminek csupán az összetevőit ismertem, az eredeti receptúrát, az arányokat nem. Ennek ellenére az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy megérte kísérletezni!  Az ára pedig még a 2 000.- Ft-ot sem éri el.

Ha valaki kedvet kapna egy jóságos krém elkészítéséhez, akkor íme egy recept, ami nem varázsos, "csupán" jó. Szeretettel tőlem!

Figyelem! Virágporra, méhészeti termékekre allergiásoknak nem ajánlott!

kremHozzávalók

1 dl extra szűz olivaolaj

2 teáskanál virágpor

1 teáskanál propolisz

1 teáskanál méhpempő (fagyasztva szárított)

2-3 dkg méhviasz (kezeletlen)

1 evőkanál méz ( lehet vegyes )

10 -15ml tiszta alkohol ( 70%-os)

25-30ml szűrt vagy desztillált víz

Előkészület

Ez a pont egy kicsit kritikus, mert az eredeti összetevők között nem szerepelt alkohol, márpedig a propolisz hatóanyagait kevés tudásom szerint leginkább alkohollal lehet kivonni, így maradtam ennél a módszernél. Ennek alapján a propoliszt alkoholba áztatjuk 7-10 napig (naponta kevergessük, hogy a hatóanyagok jól kiázzanak belőle). Ha elkészült a tinktúránk, kezdhetjük a krém készítését. 

Elkészítés

1. Az előkészített vízben feloldjuk a méhpempőt és a virágport majd elkeverjük a mézzel.

2. Az olivaolajat egy kis edényben lassú tűzön felmelegítjük . Ezután levesszük a tűzről és szép lassan beleöntjük a propoliszos tinktúrát. Addig keverjük, amíg egyenletes elegy nem keletkezik.  Takarék lángra is visszatehetjük, így elpárolog belőle az alkohol.  Ezt követően áttöltjük egy műanyag tálba.

3.A méhpempős-virágporos-mézes oldatot langyosra melegítjük, kb. 40 fokra.

4. Mind e közben a méhviaszt is lassú tűzön megolvasztjuk egy edényben. Ha folyékony állagú lett levesszük és félretesszük. FONTOS! Ettől a művelettől már fontos a gyorsaság, mert a méhviasz hamar visszadermedhet.

Innentől a gyors sikerünk azon múlik, hogy mennyire tudjuk közel azonos hőmérsékleten tartani a három elegyünket, mert az összedolgozás csak így lesz eredményes.

krem4

Az olivaolajas elegyhez kézi mini habverővel ( capuccinós) hozzákeverjük a méhpempős-mézes „oldatot”.  Itt fontos, hogy lassan, óvatosan öntsük a vizes elegyet az olajhoz. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a legvégén önthetjük a méhviaszt. ( Ha időközben visszadermedt volna, akkor melegítsük újra egy picit.)

Ha ügyesek voltunk, akkor egy gyönyörű sárga színű krémet kapunk. Ha mégsem sikerül elsőre, és azt látjuk, hogy egy idő után az olaj a kozmetikai tégelyünk tetejére ül ki, akkor keverjük át a kis mixerünkkel újra és újra. Egészen addig, amíg egységes állagú krémet nem kapunk.

Mielőtt használjuk, akár meg is kóstolhatjuk. Aztán pedig szépségeket kívánok!

Végezetül egy "előtte"

krem2

 és "utána" tapasztalat

krem1

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek