Isten ajándéka a gyógyhatású propolisz

13 márc. 2013 Ulisnyák Ildikó

propolis3Amikor említem a propoliszt, a legtöbb ismerősöm nem érti, miről beszélek. Csak bólogatnak, és biztosan gondolják: na, ez most mit akar eladni nekem?

Pedig semmit nem akarok eladni, mert én is veszem a vásárcsarnokban egy méhésztől. Betegeskedő, orr-fújogató, lázas tekintetű embertársaimat viszont rendszeresen megsajnálom, és ekkor ajánlom nekik a propoliszt.

Az első üvegcse propolisz tinktúrát jó tíz évvel ezelőtt kaptam. Azóta rendszeresen fogyasztom, és elmondatom, hogy az influenzát azóta hírből ismerem, és arra, hogy milyen a torokfájás, már nem is emlékszem.

Bámulatos hatással van a szervezet öngyógyító képességére is. A hámsérülések rendkívüli sebességgel gyógyulnak tőle. Stresszel járó gyomorsav túltengésemet is helyrehozta, és ki tudja, milyen betegségektől óvott meg az évek során.

Sokan szent őrültnek kijáró tekintettel néznek rám, amikor kijelentem, hogy nem szszedek gyógyszert, mert minek? Hisz nem szoktam beteg lenni.

A propolisz körülbelül  200 féle anyag keveréke. Főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), valamint virágpor, vitaminok, nyomelemek. A méhek főleg nyír és nyárfarügyekről gyűjtik.

propolis2A propolisz hatásai: egyes baktériumok, gombák, vírusok szaporodását gátolja, illetve elpusztítja őket. Serkenti a szövetek vérkeringését, fokozza a szervezet ellenálló és védekező képességét, valamint regenerációját. Erős gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatású. Nincs káros hatása tartós fogyasztása esetén sem. Gyógyszerekkel való káros kölcsönhatása nem ismert. (Bizonyos gyógyszerek pl. antibiotikumok hatékonyságát fokozhatja).
Igazi Isten ajándéka ez a természet csodálatos terméke. Egy dologra kell nagyon vigyázni vele, ha valamire rácseppen, akkor arról nehéz lemosni. Egyedül az alkohol oldja, és amikor az alkohol elpárolog belőle meglehetősen ragad. Ruhából pedig csak az ecetes olló tudja kiszedni. A propolisz méhészeknél „száraz” formában is lehet kapni.

Egy öreg méhésztől tanultam néhány receptet, melyeket alább megosztok az érdeklődőkkel.
A megfázás, influenza kezelésére nem kell más, mint egy evőkanál méz (nem áruházláncos, hanem igazi, élő méz, amit méhésztől veszünk), kevés citrom leve és 20 csepp propolisz tinktúra. Össze kell keverni, majd bekanalazni. Ezt naponta 3-4 szer meg kell ismételni. Garantált gyógyulással jár a kezelés.

Hasmenés esetén 10-20 csepp propolisz kell vízben, vagy kekszre, vagy kockacukorra csöppentve a bevennünk és teljesen, vagy egy időre megállítja a hasmenést.

Ha valaki megfeledkezik magáról és több alkoholt fogyaszt a kelleténél, akkor lefekvés előtt egy fél liter víz és 10-20 csepp propolisz tinktúra reggelre csodát tesz: macskajaj mentes lesz az ébredés.

propolis1A száraz propolisz, mely tisztítatlan az „idegenek anyagoktól”, tartalmazhat fadarabkákat, viaszt, méh tetemeket. Így is lehet fogyasztani. A viasz tartalma miatt egy rágós, ragadós elegyet kapunk, amit rágva annak hatóanyag tartalma lassan feloldódik a nyálunkban. A maradék viaszt nyugodtan lenyelhetjük, a gyomrunk emésztőnedvei megbirkóznak vele és a benn lévő sok hasznos ásványi anyaggal.

A nyers propoliszt a molyok megtámadhatják, erjedhet, barnulhat, ezért ajánlott hűtőszekrényben tartani.

S hogy mit mond az orvostudomány a propoliszról? Csak ízelítőül egy orvosi ajánlás (Dr. Tóthné Dr. Pápay Valéria, Orvostudományi Egyetem, Szeged):

A propolisz készítmények nem csodaszerek, de rendszeres fogyasztás esetén csodával határos eredményeket, illetve gyógyulást lehet elérni, olyan esetekben is, ahol a hagyományos gyógyszerek esetleg évek óta nem értek el megfelelő hatást. Különösen feltűnő a szervezet regeneráló képessége, például fejlődésben elmaradt gyerekek, egyéb legyengült szervezetek esetében.

Fogyasztás esetén már a 4.-5. napon érezteti kedvező hatását. Több esetben azonban csak ennél később, így fogyasztását tovább kell folytatni. Torokgyulladásnál, külső sebeknél ugyanakkor szinte azonnal hat.

Csökkenti a gyomorsavat, ezért szükség esetén ajánlott limonádéval vagy citromos teával fogyasztani. Távhatása nagyon jelentős. A vérrendszer segítségével gyulladást gátol (agyhártya, vese, máj, egyéb agyi betegségek). Erős fájdalomcsillapító hatása van. Receptorokra 2 percen belül, idegburkon át 10 percen belül hat. Gégebajokra gyógyító hatással van.

Ellentétben a gyógyszerekkel, a tinktúra folyamatosan hosszabb ideig is szedhető, káros mellékhatása nincs, a szervezetben nem halmozódik fel. Ez tehát azt jelenti, hogy éveken keresztül is szedhető egy napi beállított kisebb mennyiség, például 2x1 mokkáskanál naponta.

Fogyasztás csak felügyelettel!
Propolisz allergia esetén fellépő tünetek: kis hegyes viszkető pattanások a bőrfelületen, a szemhéj piros lesz, orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés ritkább esetben erőteljes vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznek a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása.

propolis5Huzamosabb belsőleges kezelés esetén aluszékonyság, nehéz légzés veseprobléma lehetséges. Ilyen esetben orvosi ellenőrzés szükséges.

Alacsony vérnyomásban szenvedők kúraszerűen ne szedjék, csökkenti a vérnyomást.

Kedvező hatása van cukorbetegeknél is, de ők nem fogyaszthatják cukorral vagy keksszel, csak teával.

Folyamatos használat esetén minden üveg elfogyasztása után ajánlott legalább 1 hét - tapasztalatok szerint ahányadik üveg fogyott el annyi hét - szünetet tartani. Gyermekeknél plusz ajánlott hetente 1 napot kihagyni.

A természetes gyógyhatású anyagok - így a méhészeti termékek - sem helyettesíthetik az orvosi kezeléseket. Kedvező eredményeket lehet azonban elérni gyógyhatásuk miatt, részben a megelőzésben, részben az orvosi kezelések hatásosságának növelésében. Tapasztalatok szerint azonban reménytelennek tűnő esetekben is sokszor meglepő javulást eredményeznek.

Fogyasztani tilos pajzsmirigy túltengésben szenvedőknek és propoliszra allergiásoknak.

Adagolás, fogyasztás
30 csepp propolisz 1 mokkáskanálban fér el.
Általános javaslat felnőtteknek: napi 3x1, vagy 2x1,5 mokkáskanál, reggel, délben evés előtt, este lefekvés előtt pár órával. Gyerekeknek - 1 éves kortól - legalább naponta annyi csepp ahány kilogramm a gyermek testsúlya.

- Légúti fertőzés, mandulagyulladás, torokfájás, meghűlés esetén 30 csepp egy deci teában feloldva. Naponta többször gargalizálunk vele, majd lenyeljük, vagy mokkacukorra csepegtetjük és azt kell megenni.
- Lázas megbetegedéseknél: napi 3x30 csepp
- Fogfájás, ínygyulladás: tinktúrás vattával ecseteljük az ínyt vagy a fogat. Lehet propolisz tinktúra spray-t is használni.
propolis4- Gyomor és nyombélfekély: reggel éhgyomorra 30 csepp tinktúrát 1 dl meleg tejben megiszunk, este vacsora előtt szintén.
- Gyomorfájás, hasmenés: 30 csepp egy dl meleg vízben.
- Epe, vese és májgyulladás, húgyutak fertőzése: 2x30 csepp meleg teával naponta. Minden 2. héten szüneteltetjük a kúrát.
- Vastagbélgyulladás: napi 3x30 csepp citromos teával.
- Magas vérnyomás: napi 30 csepp lefekvés előtt gyógyulásig, idősebb korban napi 2x30 csepp.
- Daganatos megbetegedések: reggel éhgyomorra 30 csepp kamillateával.
- Klimax bekövetkezésekor: napi 2x30 csepp.
- Prosztatagyulladás: 3x30 csepp 1dl. meleg vízben vagy teában.
- Idegkimerültség, idegi panaszok: 3x30 csepp teában
- Bőrbetegségeknél, főleg nyitott ekcémánál, pikkelysömörnél, külső sebeknél, gennyes sebeknél, pattanásnál, fekélynél, érszűkületnél, felfekvés okozta sebeknél, tyúkszemnél, sömöröknél a beteg felületet megtisztítjuk, majd naponta többször beecseteljük. Ajánlott belsőleg is fogyasztani a jobb hatás kedvéért napi 2x30 cseppet – de allergiás tünetek előfordulhatnak.
- Rosszindulatú daganatok növekedését gátolja. Gyógyítja a rákos képződményeket a testfelületen. Alkalmazása. este lemossuk és a tinktúrával bekenjük. Ezen kívül reggel - este éhgyomorra 2x1 kávéskanál tinktúrát megiszunk citromos teával.
- Érelmeszesedés, koszorúér meszesedés, érszűkület esetén napi 3x30 csepp.

Forrás: jovonk.info

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek