Karácsonyi kaktusz: mit tegyünk, hogy karácsonykor nyíljon?

27 okt. 2015 Administrator

A karácsonyi kaktusz látványától felderül az arcunk. Jó ötlet karácsonyi kaktuszt ajándékozni, de tudnunk kell, hogy gondozzuk megfelelően a növényt.

kaktusz

 

A karácsonyi kaktusz meglehetősen eltér az általunk jól ismert más xerofiton kaktuszoktól (xerofita – a sivatagok szárazságtűrő növényfajtáinak összefoglaló neve). A karácsonyi kaktusz épp a karácsonyi ünnepek idején bontja gyönyörű virágait, feltéve, hogy megfelelő gondozásban részesült. Egy pompásan virágzó karácsonyi kaktusz otthonunkban az ünnepek alatt önmagában is kihívás, de az, hogy pontosan karácsonykor bontsa virágait, az az egyik legnagyobb öröm. Viszont a növény gondozását nem karácsony előtt egy héttel kell elkezdeni!

 

Miért nem virágzik karácsonykor?

Gyakori panasz erre a növényre, hogy nem akkor virágzik, amikor ez várható a neve alapján, azaz karácsonykor. Ha ez történik kaktuszunkkal is, akkor valami nincs rendben. Az alábbiakban a karácsonyi kaktusz gondozásával kapcsolatos leggyakoribb problémákról lesz szó.

 

Ismerjük meg jobban

Először is ismerkedjünk meg magával a növénnyel. A botanikusok Schlumbergera bridgesii-nek nevezik, és az ünnepi kaktuszok csoportjához sorolják, melyhez a hálaadás-kaktusz és a húsvétikaktusz is tartozik. Ezek a kaktuszok mind virágzásuk idejéről lettek elnevezve. A karácsonyi kaktusz virágai általában rózsaszínűek, bár vannak fehér, piros és lila virágú fajták is. Ez egy trópusi növény, igényli a vizet. A karácsonyi kaktusz a természetben olyan helyeken található meg, ahol az orchideák is jelen vannak. Ez a növény Braziliában őshonos.

 

Előfordul, hogy a karácsonyi kaktusz nem a megfelelő időben virágzik. Ennek számos oka lehet

 

Fenn kell tartani az optimális  hőmérsékletet, ez alapfeltétele annak, hogy a kaktusz virágozzék. Ez a növény a hűvös klímát szereti. Gondoskodjunk arról, hogy a növény ne a lakás meleg pontjain legyen, például ne tegyük közel a fűtőtesthez. Nappal 16-21°C, éjszaka pedig 13-18°C az optimális hőmérséklet a növény számára ahhoz, hogy szépen virágozzék.

 

A karácsonyi kaktusz részére a megfelelő fényviszonyokat is biztosítanunk kell. Szeptembertől kezdve ezt a növényt napi 12-13 órán át teljes sötétségben kell tartanunk. Ha így járunk el, a virágok december elején fognak megjelenni. Ugyanakkor, ha a növényt naponta néhány órán át olyan helyen tartjuk, ahol közvetett napfényt kap, még szebb virágokra számíthatunk.

 

Mivel a karácsonyi kaktusz trópusi növény, rendszeres öntözést igényel. Ha a virág földje száraz tapintású, meg kell öntözni, ugyanakkor figyelnünk kell a cserép jó vízelvezetésére is. A karácsonyi kaktusz nem fog virágozni, ha olyan cserépben tartjuk, amelyben gyakran megreked a víz. Az egészséges szobanövény titka a nedves, de jó vízelvezetésű talaj és cserép.

A karácsonyi kaktuszt műtrágyával kell kezelni. Erre nem akkor van szükség, amikor a növény nyugalmi állapotban van, hanem akkor, amikor közeledik a virágzás ideje, ilyenkor kéthetente trágyázzuk.

 

kaktusz2

 

Ajándékozzunk virágzó szobanövényt karácsonyra

A virágzó karácsonyi kaktusz felélénkíti az ünnepi dekorációt. A növénynek gyönyörű, színes virágai vannak, nem igényel további díszítést. De kreatív ötletekkel olyan helyre tehetjük a cserepet, ahol kihangsúlyozódik a virág szépsége. Mivel a kaktusznak szép, lelógó levelei vannak, a virágok pedig a levelek végén helyezkednek el, jó megoldás, ha a cserepet függő virágtartó kosárba helyezzük.

Az ünnepek idején remek ajándék egy szépen kivirágzott karácsonyi kaktusz. Ez a növény általában folyamatosan virágzik márciusig, de januárban tetőzik. Ezért, ha karácsonyi kaktuszt ajándékozunk az ünnepre, akkor a megajándékozottak az Újév első hónapjaiban is örülhetnek a gyönyörű virágoknak. Azonban előre kell szólnunk, hogy a növény február körül nyugalmi állapotba kerül, és majd csak következő decemberben virágzik újra. A növény új gazdáit el kell látnunk néhány hasznos gondozási tanáccsal is.

Forrás: Édenkert

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek