Bíborvörös csoda: cékla minden mennyiségben
Elérkezett a cékla szezonja. Legtöbben savanyítják, de egyre többen ismerik fel: ennél sokoldalúbban is felhasználható. Édeskés zamata igen izgalmas.
Az oroszok régóta tudják, hogy a céklából páratlan ízű leves lesz: ez a borscs, amelyben a cékla, a savanyú káposzta, a marhahús és a hagymák nagyszerűen kiegészítik egymást. Lehet héjában főzni, de sütőben vagy serpenyőben is megsül, és úgy még intenzívebb az íze.
Lilahagymával, jó olajjal, almával és feta sajttal keverhetünk belőle salátát friss kenyér mellé, vagy fűszerezhetjük pikánsan egy kevés római köménnyel. Akár húst is süthetünk mellé, vagy grillezhetünk kecskesajtot. Ha pedig krumplipürével fogyasztjuk, bármilyen húshoz vagy halhoz kiváló, azon kívül igen egészséges is.
Sok káliumot tartalmaz, ami az izmokat támogatja. Gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, A-, B- és C-vitaminban, ami a vérképzésnek tesz jót.
Jó tudni, hogy a céklalé segít leküzdeni a náthát és az influenzát, ami ebben a náthás őszi időszakban jó hatással van a szervezetre.
Tisztítókúrát is tarthatunk vele, a savtúlterhelésből származó gyomorpanaszokat megszünteti, valamint enyhe hashajtó.
Forrás: Nőinapozó.hu