Ahová érdemes betérni - A vidék legjobb borai és pincészetei

27 máj. 2015 Administrator

Ha szereted a jó bort, és kíváncsi vagy a véleményünkre, összeállításunkban megismerheted azokat a „borkultúra” nagyköveteket, akik hírét viszik a nemes magyar boroknak.

borszeged2Összeállításunk nem teljes, és nem tartalmaz rangsort. Arra azonban mindenképpen kiváló, hogy országjárásaink során mindig betérjünk a legjobbakhoz, és a legkiválóbb borokat kóstoljuk. A Sokszínű Vidék „borivásra buzdító” javaslatát alább olvashatják!

Barta Pince

barta2Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb, legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király dűlő. Nem csak kivételes fekvésével, de a fokozatosan, őseink által kőről-kőre kirakott jellegzetes teraszaival is kitűnik a vidékből. A területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták. Innen származott a Tokaji Borvidék egyik legtöbbre tartott bora, mely többek között a Rákócziakat is rabul ejtette.

 Cikkünk itt olvasható.

Hetényi Pincészet

hetenyi1Családi vállalkozásként a Pécsi Borvidéken található pinceépületükben dolgozzák fel a szekszárdi területeikről szüretelt szőlőiket. A családi vállalkozás 2005 óta működik, azóta mind a pincészet, mind a vendéglátás területén folyamatosan fejlesztenek. Négy-napraforgós minősítésű apartmanjaink és szobáink 16 fő kényelmes elszállásolására nyújtanak lehetőséget.

Cikkünk itt olvasható.

Koch Borászat

koch1Amikor az igen összetett, „Az év pincészete” díjat 2014-ben a borotai Koch Pincészet elnyerte, Koch Csaba azt mondta, hogy „Az elődöktől kapott munícióval, a munka, a becsület és a szeretet jelszavával indultak, és dolgoznak máig a boldog szőlőtőkék között járva a birtokot.” A korszerű borászathoz látványpincét, nagy teraszos, zárt borkóstoló épületet, majd a Kádár Múzeumot és a a régi időket idéző sváb lakást és végül a panziót alakították ki.

Cikkünk itt olvasható.

Várkapitány Pincészet

kapitany2A Várkapitány Pincészet kézműves borászat. A borok hordóban erjednek, és legalább egy évig hordóban érlelődnek. Boraik testesek, tüzesek, jól érződik rajtuk a Somló vulkanikus talajának köszönhető minerális, tűzkőhöz hasonlítható íz és illat. Boraik stabilizálásához nagyon kevés derítőszert használnak, a természetes stabilizálódást részesítik előnyben, ami az egy éves hordós érlelés során magától megy végbe, így a lehető legkevesebb íz- és illatanyagot veszik ki a borból.

Cikkünk itt olvasható.

Ács Pincészet

acspince3A pincészet 1992 óta működteti gazdaságát Győrújbaráton, a Pannonhalmi Borvidék szép fekvésű településén. A nyári időszakban akár 60 főt is vendégül tudnak látni, mert a borkóstoló helyiséget hangulatosan kialakított udvaruk egészíti ki, ahol a szelídgesztenyefa árnyékában a vendégek részére grill ételeket, de akár bográcsos ételeket is kínálnak, de akár a vendégek akár maguk is megsüthetik pecsenyéjüket!

Cikkünk itt olvasható.

Hárságyi Pince

borvirag1Boraikat a palkonyai Weingarten szőlőhegyen termelt szőlőkből állítják elő. Pincéikben, kóstolóházukban és vendégházaikban kézműves borokat kínálnak a Villányi Borvidék tipikus fajtáiból a könnyű rozétól a prémium vörösborig. Hagyományos technológia segítségével tiszteletben tartják az évjáratokon belüli különbséget, nem javítják, vagy tompítják azokat, nincsenek adalékanyagok, hanem fejet hajtanak a természet adta lehetőségek előtt és élnek azokkal. Ezért őszinte a boruk.

Cikkünk itt olvasható.

Angyal Borászat

angyalTokaj-Hegyalja méltán híres bortermelő vidékének szívében Rátka község határában található az Angyal Borászat és Szőlőbirtok központja, mely a szőlő feldolgozás mellett otthont ad a 12 vendégszobának és annak a közel 1 kilométer hosszúságú pincének, mely egyedülálló a régióban. Kiváló helyszín akár családi kikapcsolódásra, de alkalmas baráti vagy céges találkozók lebonyolítására is.

Cikkünk itt olvasható.

Petrányi Pince

petranyi32001-et írtunk, mikor is Csopak felső, erdők alatti részén a Szitahegyi dűlőben, első szüretével felavatásra került régóta dédelgetett álmuk a Petrányi Pince. A terület kiválasztásakor elvarázsolta családot a tóról visszaverődő „második” Nap fénye, mely kitűnő táptalajt adott a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.

Cikkünk itt olvasható.

Zsirai Pincészet

zsirai1"Alkotás, gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség" (Zsirai Csaba 1961-2011). Ezen irányelvek alapján nevelt minket Édesapánk, ezek alapján keltette életre a Zsirai Pincészetet, és ezek alapján törekszünk beteljesíteni az álmát, az örökségét. A természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése, a magyar bor tisztelete vezérelték, amikor szőlő-, és pincebirtokossá vált és elindult az úton, amelynek köszönhetően ma három jelentős hazai borvidéken vagyunk jelen, és készítünk borokat.

Cikkünk itt olvasható.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek