Zöld szamócából savanyúság: recept az örökkévalóságnak

05 máj. 2015 Administrator

Érdemes kipróbálni ezt a receptet, ugyanis sokan esküsznek rá, ráadásul zöld szabócsabogyót könnyen találunk a következő hónapokban.

zöldszamóca

Két lehetőségünk is van: az alkalmi szakácsok gyors módszerrel elkészíthetik a zöld eperszemeket azonnal fogyasztásra, a befőzésben és savanyúságkészítésben tapasztaltabb konyhaművészek azonban a megfelelő eljárással tartósíthatják az üvegekbe töltött gyümölcsöt a hosszabb eltarthatóság érdekében.

zöldszamóca1

Bármelyik eljárást is választjuk, a savanyúságként elkészített zöld szamócából finom csemegét készíthetünk: a savanyító léből kivesszük, felkockázzuk, a megmaradt léből pedig szirupot készítunk. A felkockázott eperszemeket szirupba belekeverve epermártásként szolgáljuk fel sültek és füstölt húsok mellé. Az eperszemeket felszeletelve sajttálra téve, tavaszi salátába keverve is kínálhatjuk.

zöldszamóca2

Hozzávalók:

1,5 kih zöld földieper félbe vágva, 1/2 hagyma vékonyra vágva, 1/2 liter víz, 125 g cukor, 50 g durva szemcsés só, 4 tk. sárga mustármag, 1 tk. pirospaprika-pehely, 500 ml almaborecet, 1 db babérlevél

Elkészítése:

A szamócát és a hagymás tegyük egy 4 literes edénybe. A többi hozzávalót forraljuk fel egy közepes méretű serpenyőben, majd öntsük a keveréket az eperre és a hagymára. Ha eltenni szeretnénk, akkor 4 darab sterilizált, 500 ml-es befőttes üvegbe öntsük, amiket azonnal zárjunk le és forró vízfürdőben 10 percig kezeljük. A konzerveper hűvös, sötét helyen egy évig eltartható. Másik lehetőségként hagyjuk az epret szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőben tartva legfeljebb egy hónapig fogyasztható.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek