Zellerkrémleves tojásmetélttel, céklacsipsszel és pirított dióval

15 jan. 2015 Administrator

Bizony egy leves ízvilága is lehet pazar, főleg, ha egy igazi ínyencségről beszélünk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

zellerkremleves cekla csipsszel tojasmetelttel-4Hozzávalók: 40 dkg zellergumó megpucolva, 1-1 fej lila- és  vöröshagyma, 2 duci gerezd fokhagyma, 1 alma, 4 ek. olívaolaj, 1 – 1.5 liter víz (vagy zöldségleves), só, bors, frissen reszelt szerecsendió, 1 – 1,5 dl tejszín vagy kókusztej, fél citrom leve (elhagyható, ha az alma elég savanyú), 1 nagy marék dió, 2-3 közepes cékla, bő olaj a sütéshez, 2 tojás

Elkészítése:

A zöldségeket megmostam, meghámoztam, majd a zellert és a krumplit felkockáztam. A megpucolt hagymákat vékony csíkokra vágtam. Egy közepes lábasban felhevítettem az olajat, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megfonnyasztottam. Ezután a fokhagymát is megfuttattam rajta, kb. 1 perc alatt éppen csak, hogy illata legyen. Hozzáadtam a zellert, 3-4 percig pirítottam, felöntöttem az alaplével/vízzel, végül beledobtam a meghámozott, feldarabolt almát is. Kevés sóval és frissen őrölt borssal fedő alatt közepes lángon puhára főztem (kb. 15).

Közben a céklákat meghámoztam és a zöldséghámozóval vékony szeleteket vágtam belőle. Forró olajban ropogósra sütöttem (sütőben is süthetjük, ha ellenezzük a bő olajba való sütést), konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedtem. A diót száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam, durvára vágtam és félretettem.

A tojásmetélthez a tojásokat egyesével sütöttem meg. A felütött tojáshoz sót, borsot, szerecsendiót és kevés tejszínt adtam. Alaposan felvertem, olajjal kikent forró serpenyőbe öntöttem, mint a palacsintatésztát és mindkét oldalát világos aranybarnára sütöttem. Tányérra szedtem, hagytam hűlni, végül feltekertem a tojáslepényeket és kb. 1 centi vastagon felvágtam.

A levest a végén botmixerrel összeturmixoltam, vékony sugárban hozzáöntöttem a tejszínt, elkevertem és fűszereztem még kevés sóval, borssal, bőségesebb mennyiségű frissen reszelt szerecsendióval.

Tálaláskor a levesbe szedtem a pirított diót, majd a tetejére tettem a tojásmetéltet és a céklacsipszet. Pirított rozskenyeret adtam hozzá.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek