Zakuszka mesterfokon

27 aug. 2014 Administrator

A zakuszka vegetáriánus zöldségpástétom, ami után a húsevők is megnyalják a tíz ujjukat. Nagyon népszerű Erdélyben és hazánkban is egyre kedveltebb.

zakuszka3Nyár végén, ősz elején érdemes nagyobb mennyiséget elrakni belőle, amikor a piacon kedvező áron beszerezhetjük (vagy a saját kertünkben leszüretelhetjük) a zöldségeket. Készítése idő- és munkaigényes, de megéri a fáradságot, hiszen a pástétom maga az üvegbe zárt nyár, és igen sokoldalúan fölhasználhatjuk. Friss házi kenyérre vagy pirítósra kenhetjük, rakott ételek rétegei közé kanalazva ízletes szósz, gombafejbe vagy péksüteménybe remek töltelék, kelt tésztára kenve ínycsiklandó feltét, és sokféle étel ízesítéséhez is kitűnő. Számos változata létezik, összetételét az ízlésünk és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint alakíthatjuk, a megadott mennyiségek csak irányadók.

Hozzávalók

  • 2 kg padlizsán vagy 1 kg fejtett bab (utóbbihoz valamivel több kell a többi zöldségből)
  • 1/2 l napraforgóolaj
  • 1 kg vöröshagyma
  • 2 kg paprika (lehetőleg vastag húsú, és legyen közte pirosra érett is)
  • 2 kg cukkini, csillagtök vagy főzőtök (lehet vegyesen is)
  • 4-5 babérlevél
  • 1 marék friss vagy 2 teáskanál szárított bazsalikom
  • 2 kg paradicsom
  • 4 teáskanál só

Elkészítés

zakuszka2Először megsütjük a padlizsánokat. Megszurkáljuk, a tűzhely legnagyobb tepsijén egymás mellé fektetjük és 200 fokon 1 órán át sütjük őket, míg ráncos nem lesz a héjuk.

Kihűlés után hosszirányban kettévágjuk őket, kanállal kikaparjuk és villával összetörjük a belsejüket. A levüket is fölfogjuk, és hozzáadjuk a krémhez. Meghámozzuk és apróra vágjuk a hagymát. Eltávolítjuk a paprika csutkáját, fölaprítjuk a húsát. (Az utóbbit legcélszerűbb húsdarálón áthajtani.)

Vastag aljú, nagy fazékban fölmelegítjük az olajat, beletesszük az előkészített hagymát és paprikát. Időnként megkeverve főzzük. (Kezdetben és új adag hozzávaló belerakása után nagy lángon, de ha már jól átmelegedett, takarékon.)

Közben meghámozzuk a tökféléket, kikaparjuk a magjukat, és apró kockára vágjuk a húsukat.

Amikor a hagymás-paprikás keverék épphogy sülni kezd, hozzáadjuk a földarabolt tököt, és az egészet együtt főzzük tovább. (A babosba ekkor kell beletenni a fejtett babot is.) Belerakjuk a babérlevelet és a bazsalikomot is. Időnként megkeverjük, hogy le ne ragadjon az alja.

Forró vízbe mártjuk a paradicsomot, majd lehúzzuk a héját. Eltávolítjuk a száránál lévő zöld részt, a többit fölkockázzuk.  Lecsöpögtetjük és félretesszük a levét, a húsát a padlizsánkrémmel együtt hozzáadjuk a fövésben lévő zakuszkához, és addig főzzük tovább (szükség szerint egyre gyakrabban megkeverve), míg föl nem jön a tetejére az olaj. (Ez a főzés kezdetétől számítva körülbelül 3-4 óra.) A végén sózzuk, és kiszedjük belőle a babérlevelet.

Kiforrázott üvegekbe töltjük, rájuk csavarjuk a fedőt, pár percre fejre állítjuk, majd plédbe bugyoláljuk őket, hogy lassan hűljenek ki.

zakuszkaTipp:  nagyon finom, füstös ízt kap, ha kerti grillen sütjük a padlizsánt. A paradicsom levét nem használjuk föl; finom üdítőitalként elfogyaszthatjuk. Az így készített zakuszka a hőkezelésnek és a légmentes zárásnak köszönhetően tartósítószer nélkül is évekig eláll. 

A felbontott üveget viszont mindenképpen tegyük hűtőbe, és 3-4 napon belül fogyasszuk el.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek