Vitaminbomba az egészségért: zelleres paprikalekvár

19 szept. 2013 Imre György

Ambrus György mesterszakács tudja, hogy az ízletes magyar paprikából finom ételek készíthetők. Most előételre kínál példát: a zelleres paprikalekvárra!

papri2- Családok megélhetése múlik azon, milyen a paprikatermés, mennyire kedvelik, keresik a fogyasztók ezt az értékes zöldséget. Az idei paprikatermés kiváló, sőt elmondható, hogy túlkínálat van a piacon, ezért is indítottuk a paprika-promóciót, és kértük a nagyáruházakat, hogy hirdessenek akciókat – tudtuk meg Simonka Györgytől, Dél-Békés országgyűlési képviselőjétől.

- Az idei nyáron a vidékünkön különösen magas volt a napsütéses órák száma, és ez a paprikatermés minőségét, vitamintartalmát kedvezően befolyásolta. Aki nyersen vagy bármilyen étel hozzávalójaként fogyasztja, vagy most teszi el savanyúságnak, lecsónak télire, biztos lehet benne, hogy jót tesz a szervezetével. Hiszen nem véletlen, hogy Szent-Györgyi Albert éppen a magyar paprikában talált nagy mennyiségben C-vitamint — érvelt a magyar termék mellett a képviselő.

Vitamintartalma, antioxidáns hatása mindenképpen jótékony hatással van a szervezetre. A paprikák sokfélesége pedig lehetővé teszi, hogy változatosan készítsük és kínáljuk a családnak ezt az értékes zöldséget.
Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakács közreműködésével ahhoz is ötletet adunk, hogy építsük be a főétkezésbe a paprikás ételeket. A zelleres paprikalekvár elkészítése egyszerű, s amellett, hogy kiváló előétel egy vasárnapi ebédhez, vendégváró falatkának is tökéletesen megfelel, ha egy-egy üveggel a hűtőben tárolunk belőle.

papri1Zelleres paprikalekvár fűszervajjal, kovászolt házi pirítóssal
Hozzávalók: vastag húsú kápia paprika 80 dkg, vastag húsú fehér paprika, teavaj 10 dkg, só 5 dkg, zeller 10 dkg, akácméz 10 dkg.
Elkészítése: mélyebb falú serpenyőbe vajat hevítünk, beletesszük az apróra vágott paprikát. A két színű paprikát külön-külön készítsük el! A fehér paprika lekvárját kevés mézzel ízesítjük. Megsózzuk, beletesszük a zellert és lekvársűrűségűre főzzük. Akkor lesz jó, ha már nem esik le a kanálról. Fűszervajat készítünk és a kovászolt házi kenyerünket aranysárgára pirítjuk. A lekvárt külön, mély tálkában tálaljuk, mellé helyezve a fűszervajat és a pirítóst.

Képek és szöveg forrása: beol.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek