Vendégmarasztaló „nyerő” grillköretek

18 jún. 2013 Doctor Pepper

Persze, persze… Nagyon klassz a kellemesen fűszerezett, grillen készített hús és a mellé kínált köret pedig még dob egyet a fantasztikus ízharmónián!

grili1A grillezés – amellett, hogy az egyik legjobb nyáresti időtöltés – olyan különleges szupererővel bír, hogy ha csak egy árva kukoricacsövet dobunk a grillre kevés vajjal, vagy egy krumplit alufóliába csomagolva a parázson sütögetünk, akkor is mindenki oda meg vissza lesz, és jóízűen fogja falatozni, még ha egyébként nem is szereti annyira a kukoricát/krumplit.

A grillezés már csak ilyen: a hangulati tényező rengeteget dob az ételeken. De mi van akkor, ha például nem elég nagy a grillsütő/jó nagy a társaság, és nincs hely mindennek? Akkor jöhet a házon belüli előkészítő csapat és villanthat egy-két finom kiegészítőt. Amíg tehát a húsok, lepények, zöldségnyársak sülnek a kerti grillen, addig megdolgoztathatjuk a benti sütőt is, és elkészíthetjük ezeket a színes, fűszeres köreteket.

Mentás-fokhagymás újkrumpli
Hozzávalók: 1 kg újkrumpli, 4-5 ág friss menta, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors, 7 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: a sütőt előmelegítjük 200 fokra (ha van lehetőség, akkor légkeverésen), és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az újkrumplit alaposan megmossuk, a nagyobbakat félbevágjuk, a sütőpapíros tepsibe rakjuk, és sütőbe toljuk. Körülbelül 40-50 percig sütjük. Közben elkészítjük a mentás-fokhagymás öntetet: A mentaleveleket és a fokhagymát is apróra vágjuk, és elkeverjük a sóval, borssal, olívaolajjal. Ha megsült a krumpli, meglocsoljuk a mentás-fokhagymás öntettel, és megforgatjuk benne.

Pestós-fetás kaliforniai paprika
Hozzávalók: 3 db kaliforniai paprika, 6-7 evőkanál zöld pesto, 10 dkg fetasajt.
Elkészítése: előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és előkészítünk egy tepsit/hőálló tálat. A kaliforniai paprikákat kicsumázzuk, félbevágjuk, és a tepsire rakjuk. A paprikák belsejét megkenjük pestóval, fetasajtot morzsolunk rá, és sütőbe toljuk. 25-30 perc alatt készre sütjük.

grili2Juharszirupos sárgarépa dióval
Hozzávalók: 4-6 db sárgarépa, só, bors, 3 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál juharszirup (esetleg méz), 2-3 evőkanál dióbél.
Elkészítése: a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sárgarépát megpucoljuk, és hasábokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd hőálló tálba rakjuk, és 20 percig sütjük.Ha lejárt az idő, hozzáadjuk a diót és a juharszirupot, összeforgatjuk, és visszatoljuk a sütőbe még 5-8 percre.

grili3 

Forrás: divany.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek