Variációk kelkáposztára

01 okt. 2014 Horváth Adrien

Októbert írunk és lassan, de biztosan közeleg a tél. Az ősz és a tél a gyökérzöldségek és káposztafélék, közöttük a kelkáposzta fő idényének számít. 

kelkaposztaBár egész évben hozzáférhető, mégis sokaknál ebben az időszakban kerül gyakran asztalra. Sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, magas a C-, B1-, és B2-vitamintartalma. A frankfurti leves és főzelék elkészítésénél mindenképpen többet érdemel!

Téli zöldségleves

Kevés olajon vöröshagymát fonnyasztunk, és puhulási sorrendben adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket: sárgarépát, gyökeret, zellert, burgonyát, kelkáposztát, gombát. Tört fokhagymával, borssal, ételízesítővel és majorannával fűszerezzük. Aki szereti, adhat hozzá csípős fűszerpaprikát, esetleg chilit. Ha megpuhultak a zöldségek, tejföllel behabarjuk. Ízlés szerint dúsítható levestésztával, de fokhagymás pirítóssal az igazi.

Tojásos sült kelkáposzta

½ fej kelkáposztát és néhány szem burgonyát feldarabolunk és kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Kiolajozunk vagy vajazunk egy sütőtálat és beletesszük a zöldségeket. 3 egész tojást felverünk, majorannát, zúzott fokhagymát, cayenne borsot, ételízesítőt keverünk bele és 1 nagy pohár tejföllel teljesen simára keverjük. Ráöntjük a zöldségekre. Felkockázott füstölt szalonnával megszórjuk a tetejét és aranybarnára sütjük.

kelkaposzta1Rakott kel, kicsit másként

Az előre megpárolt levelekkel kibélelünk egy sütőedényt és párolt rizs és májas hurka keverékével megrakjuk (a májas hurka nagyon jól felhasználható rakottasokhoz, semmi dolgunk vele azon kívül, hogy kinyomjuk a bélből). Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.  A tetejére káposzta kerüljön. Meglocsoljuk tejföllel és megsütjük.

Változat: a káposztaleveleket egyenként megtöltjük a töltelékkel és egymás mellé tesszük őket. Meglocsoljuk tejföllel és sütjük.

Kelkáposztás lepény

A lepény alapja egy egyszerű gyúrt tészta: 25 deka liszt, 9 deka vaj vagy margarin, kevés só és bors, 1 tojás sárgája és annyi hideg víz, hogy jól gyúrható legyen a massza. Kb. 30 percig pihentessük a hűtőben, majd nyújtsuk ki és tegyük a vajazott-lisztezett sütőformába. 

Közben a szokásos módon, vöröshagymás alapon megfőzünk egy bögrényi rizst, hozzáadunk ¼ kiló feldarabolt gombát (ez lehet laska vagy csiperke, esetleg vegyesen a kettő), és ¼ fej ugyancsak feldarabolt kelkáposztát. Fokhagymával, majorannával, borssal, borsikafűvel fűszerezzük.

Ha kihűlt, rásimítjuk a tésztára, a tetejét megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük.

Kelkáposztás egytál

Vöröshagymát pirítunk kevés olajon. ½ fej kockára vágott kelkáposztát rádobunk és ételízesítővel, borssal ízesítjük, pároljuk. Amikor majdnem puha, hozzákeverünk egy bögrényi lencsét, amit előzőleg a szokásos módon, fokhagymával, babérlevéllel puhára főztünk. Sűrített paradicsommal vagy házilag eltett fűszeres paradicsommal felöntjük és összeforraljuk. Sültkolbásszal tálaljuk, aki azonban ennél is tartalmasabban kívánja asztalra adni, héjában sült burgonyával is kiegészítheti.

Kerüljön gyakrabban asztalunkra a kelkáposzta! Jó étvágyat!

A szerző fitoterapeuta.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek