Vadkörte befőtt tartósítószer nélkül

09 aug. 2013 Administrator

Azt mondják, a vadkörtéből készült pálinka igazi kuriózum. De akkor hogyan jellemezzük a vadkörtéből készült befőttet? Így: igazán különleges csemege!

kortevad1A minap édesanyámnál jártunk, és a nemrég befőzött gyümölcsökről beszéltünk, amikor egyszercsak nekem szegezte a kérdést: tudom-e, hogy a szomszéd utcában éppen most érik a vadkörte? Persze, hogy fogalmam sem volt róla, pedig nagyjából harminc éve járok arrafelé elég rendszeresen. Rögtön felcsillant a szemem, mert bizony jó ideje van már annak, hogy utoljára vadkörtét, vagy más néven vackort ettem. Pedig milyen finom is az...

Rögtön fogtuk magunkat, és lementünk, hogy megnézzük. És valóban ott volt a fa, roskadt a sok gyümölcstől. Az emberek jöttek-mentek arra, de senkit sem izgatott az ingyen gyümölcs. Én meg fogtam magam, felmásztam a fára, és elkezdtem megszedni egy zacskót, mikor a fejem fölött az egyik ablakon kihajolt egy idős néni, és meglepődötten vette észre, hogy valaki vadkörtét szed. Elmondta nekem, hogy ő már jó pár tíz éve itt lakik a vadkörtefa felett, de legalább hét-nyolc éve nem látott senkit sem, aki itt vadkörtét szedett volna. Azt mondja, ez az isteni finomság mind a földre hullva szokott megrohadni. Ennek tudatában még szaporábban szedtem. Eldöntöttem, hogy a nagyon éretteket frissen fogom elfogyasztani, ami pedig arra alkalmas még, abból befőtt lesz. Sajnos ez már az érés vége volt, így befőttnek való nem sok lett, de azért két nagy üveggel sikerült készíteni. Íme a recept:

Hozzávalók 2 üveg (800 ml) vadkörtebefőtthöz: 1 kg vadkörte (nettó súly, tisztított körte), 2 l víz, 60 dkg kristálycukor, 5 db szegfűszeg, 4-5 kisebb fahéj darabka

Előkészületek: az üvegeket és a lapkákat alaposan mossuk el mosogatószerrel, majd forró vízzel többször is öblítsük át. Ezután tegyük őket tiszta konyharuhára, és hagyjuk őket maguktól megszáradni. Nem törölgetjük el! 

Vadkörtebefőtt elkészítése: a vadkörtéket tisztítsuk meg. Mivel igen aprók, mi nem hámoztuk meg, csak az alját és a magházat vágtuk ki. Szintén mérete miatt nem kell gerezdekre vágni, félbe vágva pont jó lesz. Feldolgozás közben, hogy meg ne barnuljon, citromleves vízbe tegyük a megtisztított gyümölcsöket. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a vízből, a kristálycukorból és a fűszerekből főzzünk szirupot. Ha már forr, dobjuk bele a felezett vadkörtéket, és főzzük néhány percig. Ezt követően töltsük az üvegekbe, majd zárjuk le azonnal, csomagoljuk újságpapírba, és mehetnek a száraz dunsztba, hogy ott hűljenek ki teljesen.

Forrás: eztfaldfel.blogspot.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek