Tojásfestés a természet színeivel - Bámulatosan szépek

17 márc. 2015 Fekécs Edit

Közeledik a Húsvét. A különböző dekorációs ötletek között reneszánszát éli a tojásfestés.

fest9Az üzletek polcain szépen sorakoznak a színesebbnél színesebb festékek, melyek valóban megkönnyítik a festés műveletét, de valljuk meg, a természetes színezéknél nincs szebb. Háztartásunkban lévő gyümölcsök, fűszerek, zöldségek számtalan szép árnyalatot kölcsönözhetnek hímes tojásunknak. Nem kell hozzá más csak egy kevés kísérletező kedv, az eredmény pedig mindenért kárpótol. Ráadásként az előkészületek legnagyobb, legemlékezetesebb élménye lesz, ha gyermekeinkkel készítjük el.

Először is nézzünk szét a konyhában, milyen "színezőanyagot" használhatunk.

Néhány bevált hozzávaló

vörös káposzta,

lilahagyma,

vöröshagyma,

áfonya,

paprika,

kurkuma

 fest

Amit ennek kapcsán segítségként mondhatunk, hogy a sárgarépa és a spenót nem színez, tehát ezzel kár kísérletezni. Egyenlőre a zöld színezéséhez nem találtunk megoldást, bár a lilahagyma érdekes módon ad egyfajta zöld színt.

Elkészítés

2 bögrényi lila káposzta

1 bögre apróra vágott cékla

2 bögre lilhagyma héj

2 bögre vöröshagyma héj

1 bögre áfonya

2 evőkanál paprika

2 evőkanál kurkuma

 

Minden színezőanyaghoz tegyünk 2 bögre vizet, 1 teáskanál sót és forraljuk 10-15 percet. Szűrjük le a vizet öntsük egy tálba, bögrébe, és adjunk hozzá 1 evőkanál ételecetet.

A már előzőleg megfőzött tojásokat beletesszük a színezett lébe. Türelemmel várjuk meg, amíg a kívánt színre festi a tojást, ez a módszer nem festi ugyanis olyan gyorsan a tojásokat, mint a bolti festék. Tönbbnyire lágy pasztell színeket kapunk, de függően attól, hogy mennyi ideig hagyjuk ázni, attól függően változhat egy-egy színnek az árnyalata. Színezzük sokszínűre a megújulás, újjászületés ünnepét!

 fest3

fest5

fest6

fest10

fest101

 Forrás

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek