Tök jó: sülve, főve egészséges!

15 szept. 2012 Lovász Lilla

sutotokkolibrikerteszethuRégen úgy tartották, hogy a tök akkor jó, ha megcsípi a dér. Ma ez másképp van: hetekkel ezelőtt lehetett belőle vásárolni egészséges finomságokat. 

- Többnyire levest főzök belőle. Még megsütni sem kell a sütőtököt, így több vitamin marad benne: egyszerűen felkockázom, mint a krumplit, picit sózom, vizet öntök rá, hogy befedje, s amikor megfő, rányomok egy gerezd fokhagymát. Cukrozom, botmixerrel pépesítem, és végül tejszínnel habarom - osztja meg remek tökleves-receptjét Farkas Mária, cecei őstermelő, akinek kertjében idén rekordméretű tökök is termettek.

- A szárazság persze nem tett jót a töknek sem. Sok idő előtt megrohadt a száránál, s néhány dísztök, bár jókorára nőtt, megrepedezett.

A kanadai sütőtök - azaz, ahogy Cece környékén hívják, babatök - ízén azonban nem érezni az eső hiányát, vagy az idő előtti érést: finom édes, ráadásul tele van mindenféle értékes anyaggal.

sutotokzsuzsiafazekbanblogspotcomKarotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, foszforban, kálciumban és magnéziumban igen gazdag. A magjában lévő E-vitamin antioxidánsként  védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökökkel szemben, így csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét. A tök tápértéke igen magas, hiszen sok cukrot, fehérjét, rostanyagot és ásványi anyagot tartalmaz.

Ugyanakkor rendkívül könnyen emészthető, így már csecsemőkorban adható a babáknak kiegészítő táplálékként. Könnyen készíthetünk remek bébiételt otthon, ha a megsütött tököt burgonyával lazítjuk, enyhén sózva, tejjel hígítva tálaljuk a picinek.

A sütőtök leve ugyancsak jótékony hatású. Hatékonyan gyógyítja a meghűléses betegségek során kialakuló gyulladásokat, sőt, a vér tisztítását is elősegíti, mivel sok káliumot tartalmaz. Az allergiás tüneteket szintén csökkenthetjük: töklé fogyasztásával mérséklődhet a tüsszögés, köhögés, s akár az asztmás rohamok is.

A lé elkészítéséhez a sült tökdarabokat  simára turmixoljuk, adunk hozzá némi alma- vagy ananászlét, ízlés szerint mézet, és tovább turmixoljuk. Végül őrölt fűszerekkel, gyömbérrel, fahéjjal ízesítjük, s jégbe hűtve fogyasztjuk. Remek frissítőital lehet a szeptemberi vénasszonyok nyarának forró napjain.

Forrás: fmh.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek