„Testes nyári nass”: bográcsos szarvaspörkölt

26 jún. 2014 Administrator

Igazi kulináris csemege a bográcsos szarvaspörkölt, mely egy nyár esti kellemes kerti partin nokedlival és kovászolt uborkával pompás együttest alkot.

szarvasporkolt1 copyElkészítése egyszerűbb, mint bárki hinné. Érdemes kipróbálni, vadhús ma sok helyen beszerezhető.

Hozzávalók
60 dkg szarvasoldalas, 60 dkg comb, 10 dkg zsír, só, bors, őrölt kömény, egész bors, majoránna, 3 nagy vöröshagyma, 2-3 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál, pirospaprika, 2 dl vörös bor

Elkészítése
A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körbe rakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, (vagy lecsót). Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.

szarvasporkolt2 copyFontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon.

A hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk.(készíthetjük gáztűzhelyen is lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban).

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek