Téli itókák sítúrákhoz

26 jan. 2014 Administrator

Az idei nagy farsangi mulatozások közben, amennyiben a jó öreg Tél bátyó is úgy akarja, alkalom nyílik néhány nap téli sportolásra.

teliital1Ilyenkor az egész napos aktívkodás után jól jön néhány pohár tea, forró csokoládé és alkohol hozzáadásával készült ital. Ismerkedjünk meg néhánnyal!

Pityókás gyömbér (1 személyre)
Hozzávalók: 1 citrom-gyömbér teafilter, friss gyömbér lereszelve, 1 karika vagy cikkely citrom, ¼ rúd fahéj, 1-2 evőkanál Cachaça likőr, 2 evőkanál barnacukor, 1 kávéskanál limette likőr, vagy citromszörp

180 ml vízet forraljunk fel, tegyük bele a teafiltert, 7 percig hagyjuk benne állni. Egy kis lábosban karamellizáljuk a cukrot és öntsük rá a teát. Ezután adjuk hozzá a fahéjat, a limette szirupot vagy likőrt, a 2 evőkanál Cachaça-t. Hagyjuk 5 percet állni, majd távolítsuk el belőle a fahéj rudat és már fogyaszthatjuk is.
A Cachaça, Brazília nemzeti itala, mely erjesztett cukornádból készített, magas alkoholtartalmú (38-51% v/v) párlat

Fekete ribizli puncs (1 személyre)
Hozzávalók: 1 fekete ribizlis-cassis teafilter, 3 db rumban eltett cseresznye, ¼ fahéj rúd, 50 ml ribizlinektár, vagy cranberry szörp, 1 evőkanál Amaretto likőr, 1-2 evőkanál barna cukor

150 ml vizet forraljunk fel, tegyük bele a teafiltert, a fahéjrudat. Dobjuk bele a rumban eltett cseresznyéket, és öntsük rá a szirupot, majd hagyjuk állni 10 percig. Végezetül adjuk hozzá a teához az Amaretto likőrt és a barnacukrot is.

teliital2Forró almaálom (1 személyre)
Hozzávalók: 1 filter török almatea, 50 ml almalé, ¼ alma, 3 evőkanál fehér bor, 1 szegfűszeg, fahéj, tejszín és fahéjpor

Mossuk meg és vágjuk fel az almát hámozás nélkül apró kockákra. Forraljunk fel 150 ml vízet. Dobjuk bele a fahéjat, szegfűszeget, és az almadarabokat. Öntsük hozzá az almalevet, majd mindent főzzünk együtt lassú tüzön 10 percig. Verjük fel a tejszínt kemény habbá. Ezután szűrjük le a teát, távolítsuk el belőle a teafiltert, a fahéjrudat, a szegfűszeget és adjuk hozzá a három evőkanál fehér bort. Kanalazzunk tejszínt az italunk tetejére, dobjuk rá az almadarabokat, s már kész is a forróalma álom!

Fűszeres tea tejszínnel és rummal (1 személyre)
Hozzávalók: 1 zöldtea vagy Chai tea filter, 2 evőkanál juharszirup (kanadai Ahorn), 4 evőkanál tej, 1 evőkanál barna rum, kakaópor, 1 dl tejszín

180 ml vizet forraljunk fel, tegyük bele a filtert, és hagyjuk állni lefedve vagy 10 percig. Közben verjük fel a tejszínt. Öntsük hozzá a teához a tejet, ízesítsük a 2 evőkanál juhar sziruppal, öntsük bele a rumot és kanalazzunk a tetejére tetszés szerinti mennyiségű tejszínt. Szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóporral.

Téli Baileys (3 személyre)
Hozzávalók: 1 zacskó forró csokoládé (Nestlé), 150 ml tejszín, 3 ek égetett szesz, 3 ek porcukor, 1,5 csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál Baileys likőr

Öntsük egy lábosba a 150 ml (1,50 dl) tejszínt, szórjuk bele a forró csokiport, és öntsük hozzá a 300 ml (3 dl) vizet, majd főzzük mérsékelt lángon kb. 10 percig. Keverjük hozzá a porcukorhoz a vaníliás cukrot. Verjük fel a maradék tejszínt a cukor hozzáadásával. Ízesítsük a forró csokit az égetett szesszel és a Baileys likőrrel.

forraltbor1Farsangi puncs (3 személyre)
Hozzávalók: 4 filter (fűszeres teából),1 narancs leve, (kb 1 dl), 1 narancs héja, 1 dl szőlőlé, 3 evőkanál barna rum, fahéj, 3 evőkanál mazsola, méz

A mazsolát locsoljuk meg 3 evőkanál rummal. Hagyjuk állni 1 éjszakát. Másnap tegyünk fel főni 4 dl vizet, dobjuk bele a teafüvet. Adjuk hozzá a fahéjrudat, és öntsük hozzá a frissen kipréselt narancslevet. Főzzük kb 10 percig mérsékelt lángon. Szórjunk egyenlő mennyiségű rumos mazsolát mindegyik csészébe majd öntsük rá a teát. Mézzel édesíthetjük és a narancshéjjal megszórva díszíthetjük.
Az alkoholmentes változathoz: a mazsolára szőlőlevet öntünk.

Forrás: konyha.tv

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek