Tavasz, medvehagyma, egészség - receptkavalkád

06 márc. 2015 Horváth Adrien

A népi hagyomány úgy tartja, hogy a medvék téli álmuk után elindulnak medvehagymát keresni, hogy rendbe tegyék emésztőrendszerüket és „méregtelenítsenek”.

amedvehagyma2A medvehagyma (Allium Ursinum) a bükkös-gyertyános erdők őshonos növénye, de általában a nedves, árnyas erdőkben nő. Kora tavasszal az erdőben sétálva már messziről érezni lehet azt az enyhén fokhagymás, semmivel össze nem téveszthető illatot, ami a medvehagymás területet jelzi. Frissen csak rövid ideig (a virágzást megelőző állapotban szedhető) hozzáférhető, de jól tűri a fagyasztást és könnyen szárítható is, sőt pestóként is tárolható, így egész évben elérhető.

 

Manapság a kertészetekben magot és hagymát is kaphatunk, így lehetőség van a kerti termesztésre. Mi két éve magvetéssel próbálkoztunk, sajnos sikertelenül. De kitartóak vagyunk és ősszel megpróbálkozunk a hagymás ültetéssel. Akinek van a kertjében megfelelő terület, próbálkozzon, mert érdemes. Jó érzés, ha medvehagyma nő a kertünkben!

A medvehagyma erős hatású növény. Immunerősítő, salaktalanító, vízhajtó, reumás betegségek kiegészítő kezelésére szolgál, szív-és keringési betegségek, magas vérnyomás ellenszere, idült bőrbetegségek kezelésekor is hasznos. Fontos tudni róla, hogy bélféreg és orsógiliszta kihajtására is alkalmazható. Alkoholos kivonata a magas vérnyomásban szenvedők gyógyszere.

amedvehagyma1Így készül: 20 friss medvehagymát levelestől 1 liter gabonapálinkába áztatunk. A hagymácskákat egészben, a leveleket darabolva tesszük a pálinkába. 2 hónapig árnyékos helyen érleljük, aztán leszűrjük. Naponta 2 alkalommal 20-20 ml-t fogyasztunk belőle.

Galagonya virágos hajtásvéggel és fagyönggyel keverve a szárított medvehagymát teaként is fogyaszthatjuk (a keverési arány: 3:1:1), kiváló keringésjavító, szívműködést segítő.

Véralvadásgátlókkal együtt nem javasolt a fogyasztása, mert fokozza a vérzés kockázatát. Műtétek előtt ugyancsak nem fogyasztható, ugyanezen ok miatt. A nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedők csak orvosi felügyelettel alkalmazzák.

amedvehagyma3Gyűjtésekor ügyelni kell arra, hogy ha a környéken őszi kikerics vagy gyöngyvirág is nő, ne tévesszék össze a növényeket. Legfőbb ismérve a medvehagymának a jellegzetesen fokhagymás illata, mely a másik két növényre nem jellemző.

A medvehagymát sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. Vajas kenyérre, szendvicskrémbe, körözöttbe, tojásos, tésztás, burgonyás ételekhez, salátákba, levesekbe, sültekhez felhasználható. Süthetünk vele pogácsát, kenyeret, fűszeres kalácsot. Önálló ételként, a spenóthoz hasonlóan főzelék is készíthető belőle.

További medvehagymás receptek itt találhatók.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek