Szörp, dzsem, lekvár és gyümölcskocsonya bodzabogyóból
Érik már a bodzabogyó, melyből sokféle finomságot készíthetünk télire. Alább néhány egyszerű és nagyszerű receptet olvashatsz, érdemes elkészíteni.
Tavasszal természetesen a virágjából készültek a pompás szörpök, de bizonyára maradt annyi a bokrokon, hogy nem lesz nehéz begyűjteni néhány kiló bodzabogyót. Jöjjenek hát a receptek!
Bodzabogyó-szörp
Hozzávalók: 3 kg bodzabogyó, minden liter bodzalére számítva 1-1 kg cukor.
Megmossuk, leszemezzük a bodzát, és porcelán edénybe téve néhány napig állni hagyjuk. Utána összetörjük, és levét átszűrjük. Literrel megmérve, literenként egy kiló cukrot adunk hozzá, és addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Üvegekbe töltjük a forró szirupot, azonnal lekötjük, és szárazgőzben tartjuk másnapig. Vízzel hígítva kitűnő üdítő ital, de a teát is ízesíthetjük vele.
Bodzadzsem
Befőzéshez a jól megérett bodzabogyót szedünk. Egy kiló bodzabogyóhoz 80 dekagramm cukorból 3 deciliter vízzel szirupot készítünk. A bodzát beleöntjük, és erős lánggal addig főzzük, amíg sűrűn folyós nem lesz. Azon forrón üvegekbe rakjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Bodzalekvár
A bodzát könnyen, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, amitől a bogyók lepattannak. Így a bogyók sem sérülnek meg, és az ujjunk hegye sem lesz lila.
80 dekagramm cukorból, 2 deciliter vízből, 10 gramm citromsavból szirupot főzünk. 1 kilogramm érett bodzabogyót állandóan kevergetve a szirupban addig főzünk, amíg sűrűsödni nem kezd, nehezebben keverhető, mert a bogyó összetöpped. Üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés tartósítót szórunk, lekötjük és 24 órára száraz gőzbe rakjuk.
Bodzakocsonya
Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 5 dl víz, minden liter áttört léhez 80 dkg cukor.
Megtisztítjuk a bodzát, és a vízzel leöntve addig főzzük, míg a szemek szétfőnek. Ekkor áttörjük, megmérjük, és a cukrot hozzátéve, addig főzzük, míg a tányérra cseppentett lé meg nem kocsonyásodik. Üvegekbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük.