Szegény ember vízzel főz

19 jan. 2013 Administrator

falukonyhaizbolygohu„Szegény ember vízzel főz” - tartja a közmondás, és nem minden alap nélkül. Fedezzük fel a korszerű falusi konyha ízvilágát, készítsünk finom ételeket!

Régebben a módosabbak, gazdagabb falusiak, vidékiek a húsételeket nem saját levükben, hanem húslevesben, borban, vajban, tejszínben főzték, sütötték. Nyílván az így elkészített ételek sokkal ízesebbek voltak. Ha mégis vízben főztek, akkor a vizet gyakran messze földről, tiszta vizű forrásból hozták, míg a szegények kénytelenek voltak beérni a helyben található , gyakran rossz minőségű vízzel.

A mostani falusi konyha sokkal egészségesebb, kevesebb zsiradék felhasználásával készülnek az étkek, és a hagyományokhoz való visszafordulást elsősorban a vegyszermentes zöldség-és gyümölcstermesztés, és a régi fűszerek újrafelfedezése jellemzi. Íme három falusi finomság!

Káposztás „egytál”
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 50 dkg savanyú káposzta, 4 nagy fej káposztalevél, 15 dkg lángolt kolbász, 10 dkg darált hús, 5 dkg rizs, 2 dkg tejföl, 3 evőkanál zsír, bors, só, kapor.
Elkészítése: A hússzeleteket csont nélkül, egészen vékonyra kiverjük, majd forró zsíron hirtelen megsütjük. A rizst forró, sós vízben megfőzzük. A visszamaradt zsíron megpároljuk a darált húst, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és a megfőtt rizst. Ezzel a keverékkel megtöltjük a hússzeleteket, belecsomagoljuk a nagy káposztalevelekbe, feltekerjük, és ütőfonallal átkötjük. A káposztát forró zsírra tesszük, felengedjük vízzel, az apróra vágott kaporral ízesítjük. Beletesszük a hústekercseket, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Amikor a káposzta már puha, kivesszük a töltött húsokat, és a káposztát behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. A hústekercsekről eltávolítjuk a fonalat.
Tejföllel és szafttal meglocsolva tálaljuk. Laktató egytálétel.

falukonyhafozniakarokhuPásztortarhonya
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej hagyma, 1 kiskanál pirospaprika, kb. 60 dkg krumpli, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, só, bors
Elkészítése: A kis kockára vágott szalonnát serpenyőben zsírjára sütjük, majd a tepertőt kivesszük, és félretesszük. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a tarhonyát, majd kivesszük, és ezt is félretesszük. A maradék zsíron megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, gyorsan hozzákeverjük a pirospaprikát, rátesszük a megtisztított, feldarabolt krumplit.Kevés vizet öntünk hozzá, és fedő alatt lassú tűzön főzzük. Amikor a krumpli félig megfőtt, rátesszük a tarhonyát, megsózzuk, kevés vizet öntünk hozzá, és beletesszük a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Addig főzzük, míg a vizet teljesen felissza. Végül jól átforgatjuk, és forrón tálaljuk.

falukonyhadesszerteuReszelt tészta
Hozzávalók: 4 tojás, liszt, fél csokor zöldség zöldje, 2 evőkanál zsír vagy vaj, csipetnyi majoránna, só, bors.
Elkészítése: A tojásokból liszttel és kevés sóval kemény tésztát gyúrunk, majd lereszeljük. A reszelt tésztát tepsiben szétterítjük, és forró sütőben megpirítjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kézzel szétmorzsoljuk. A zsírt felforrósítjuk, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldjét, hozzáadjuk a pirított tésztát, megkeverjük, majd ha jól átforrósodott, kevés sós, borsos forró vizet adunk hozzá, majoránnával ízesítjük, és puhára pároljuk.

Pörkölthöz adjuk köretnek, de gazdagíthatjuk vékony szeletekre vágott házi kolbásszal, így önálló ételként is tálalhatjuk.

Forrás: fozestippek.hupont.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek