Se cukor, se liszt, se tej: pilóta keksz házilag
Van aki pizzát vagy pitét eszik, de biztosan nem tudja, milyen finom a házi készítésű pilóta keksz. Az üzletben vásárolhatóak a nyomába sem jöhetnek.
A házi változatot is lehet úgy enni, mint az eredetit. .. Egy határozott, óramutató járásával megegyező irányú (ellentétesen nem szabad csinálni semmit, még levest kavarni sem!) csavaró mozdulat a felső kekszen, majd miután azt elpusztítottad, megeszed a tölteléket, végül a az alsó kekszet. Sütésre fel!
Pilóta keksz (cukor-, liszt- és tejmentes) készítése
Hozzávalók a tésztához (20 darab kekszhez)
20 dkg mandulaliszt, 5 dkg gesztenyeliszt (ha ez nincs, akkor lehet kókuszliszt, darált dió, vagy mandulaliszt), 1 tojás, 5 dkg kókuszzsír, 2 dkg kakaópor, 10 dkg eritrit (természetes édesítőszer),1 rúd vanília kikapart belseje
Hozzávalók a csokis krémhez
2 dl kókusztejszín, 4-5 dkg kakaópor, 2 dkg darált törökmogyoró (elhagyható, ha éppen nincs otthon), 2 dkg eritrit
Elkészítése
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A kókuszzsírt felolvasztjuk. A liszteket, az eritritet egy tálba öntjük, hozzácsorgatjuk a kókuszzsírt és a tojást. Gyors mozdulatokkal összekeverjük. Miután a tészta összeállt, elfelezzük. Az egyik fele a tálban marad, és hozzászitáljuk a kakaóport. Összegyúrjuk.
Én úgy szoktam kinyújtani az ilyen tésztákat, hogy letépek egy nagyobb darab sütőpapírt, az egyik felére teszem a tésztát, és a papír másik felét ráhajtom. Próbáljuk lehetőleg egyforma vastagságúra kinyújtani, hogy egyformán süljenek. 5,5 cm-es átmérőjű formával kiszaggatjuk (én egy decis boros poharat használtam), sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 10-12 perc alatt megsütjük a köröcskéket. Ha vékonyak, akkor 10 perc elég lesz, ne száradjanak ki. Ugyanezt eljátsszuk a másik színű tésztával is.
Amíg a kekszek sülnek, elkészítjük a csokis krémet. A kókusztejszínt a kakaóporral, a mogyoróval és az eritrittel csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűlnek, majd összeállítjuk a pilótákat. (Vagy nem ezek a pilóták? Ha nem maguk a kekszek, akkor kik vagy mik?) Ne sajnáljuk a tölteléket, nincs is annál rosszabb, mint mikor a kekszből a lényeg hiányzik.
Megvárjuk, amíg a krém megdermed, majd megesszük. Szerintem érdemes várni egy éjszakát, hogy a csokitól a keksz kicsit puhuljon, de ha most rögtön kell, akkor most rögtön is finom.
Forrás: sutemenyeskert.cafeblog.hu