Se cukor, se liszt, se tej: pilóta keksz házilag

18 márc. 2014 Pálfi Barbara

Van aki pizzát vagy pitét eszik, de biztosan nem tudja, milyen finom a házi készítésű pilóta keksz. Az üzletben vásárolhatóak a nyomába sem jöhetnek.

pilotakeksz1A házi változatot is lehet úgy enni, mint az eredetit. .. Egy határozott, óramutató járásával megegyező irányú (ellentétesen nem szabad csinálni semmit, még levest kavarni sem!) csavaró mozdulat a felső kekszen, majd miután azt elpusztítottad, megeszed a tölteléket, végül a az alsó kekszet. Sütésre fel!

Pilóta keksz (cukor-, liszt- és tejmentes) készítése

Hozzávalók a tésztához (20 darab kekszhez)
20 dkg mandulaliszt, 5 dkg gesztenyeliszt (ha ez nincs, akkor lehet kókuszliszt, darált dió, vagy mandulaliszt), 1 tojás, 5 dkg kókuszzsír, 2 dkg kakaópor, 10 dkg eritrit (természetes édesítőszer),1 rúd vanília kikapart belseje

Hozzávalók a csokis krémhez
2 dl kókusztejszín, 4-5 dkg kakaópor, 2 dkg darált törökmogyoró (elhagyható, ha éppen nincs otthon), 2 dkg eritrit

Elkészítése
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A kókuszzsírt felolvasztjuk. A liszteket, az eritritet egy tálba öntjük, hozzácsorgatjuk a kókuszzsírt és a tojást. Gyors mozdulatokkal összekeverjük. Miután a tészta összeállt, elfelezzük. Az egyik fele a tálban marad, és hozzászitáljuk a kakaóport. Összegyúrjuk.

pilotakeksz2Én úgy szoktam kinyújtani az ilyen tésztákat, hogy letépek egy nagyobb darab sütőpapírt, az egyik felére teszem a tésztát, és a papír másik felét ráhajtom. Próbáljuk lehetőleg egyforma vastagságúra kinyújtani, hogy egyformán süljenek. 5,5 cm-es átmérőjű formával kiszaggatjuk (én egy decis boros poharat használtam),  sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 10-12 perc alatt megsütjük a köröcskéket. Ha vékonyak, akkor 10 perc elég lesz, ne száradjanak ki. Ugyanezt eljátsszuk a másik színű tésztával is.

Amíg a kekszek sülnek, elkészítjük a csokis krémet. A kókusztejszínt a kakaóporral, a mogyoróval és az eritrittel csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűlnek, majd összeállítjuk a pilótákat. (Vagy nem ezek a pilóták? Ha nem maguk a kekszek, akkor kik vagy mik?) Ne sajnáljuk a tölteléket, nincs is annál rosszabb, mint mikor a kekszből a lényeg hiányzik.

Megvárjuk, amíg a krém megdermed, majd megesszük. Szerintem érdemes várni egy éjszakát, hogy a csokitól a keksz kicsit puhuljon, de ha most rögtön kell, akkor most rögtön is finom.

Forrás: sutemenyeskert.cafeblog.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek