Salátatörvények

26 jún. 2012 Vaskor Máté

salata1Egy saláta lehet édes, savanyú, lédús, vagy száraz. Vannak azonban tényezők, amelyeket egy zöldségtál elkészítésekor sem hagyhatunk figyelmen kívül.

A saláták fogyókúrázók, és zöldségkedvelők szeretett eledele. Ám egy salátát is könnyen el lehet rontani, akár hizlalhat is. Van, amit kötelező jelleggel bele kel tennünk, és van, amit jobb, ha elkerülünk készítésekor, feltéve, ha mi rakjuk össze.

A saláta igenjei és nemei:

Készítsd el saját kezűleg. – A boltokban kapható készsaláták alig tartalmaznak friss zöldségeket, és magas kalóriatartalmú habokkal ellátottak. Ha lehetséges, akkor salátabárban, vagy otthon fogyassz zöldségtálat, így tudni fogod, hogy mit is eszel valójában. Elkészítésében rengeteget variálhatsz, ízletesebbnél ízletesebb végterméket hozhatsz össze.

Ne jégsalátát használj. – A salátának e fajtája nagyon kevés tápanyagot tartalmaz. Ehelyett inkább spenóttal, vagy hagyományos salátával dolgozz.

salata2Vésd eszedbe a kétharmad szabályt. – Lényege, hogy a salátád kétharmadát zöldségek, egyharmadát pedig zsírok (olívaolaj) és sovány fehérjék (tojás, csirkehús, hal) alkossák. Így egy salátád sem lesz unalmas, és sosem érzed magad megfosztva semmilyen tápláléktól.

Ne vidd túlzásba az önteteket. – Mindenki szereti kellemes szószokkal megspékelni a saláta ízvilágát, ám fontos, hogy melyikre milyen fajta öntet szükségeltetik.

Variáld. – Ha hosszú napokon, heteken keresztül ugyanolyan salátát fogyasztasz, akkor azt egy örök életre megunod. Próbálj ki olyan ínyencségeket is az étel készítésekor, mint a kelbimbó, a lencse, a kecskesajt, vagy épp a tökmag, majd add tovább, hagy terjedjen a vidéki lakók között is a finomság receptje. A sárgarépa saláta is egyedi döntésnek ígérkezhet.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek