Röszti, magyarán krumplislepény

16 júl. 2014 Administrator

Nyári napokon megesik, hogy kevés idő jut a főzésre. Ilyenkor gyorsan kell összehozni a finom étket. Jó megoldás a röszti, azaz a krumplislepény is.

krumplilepeny1Hozzávalók
6 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, kb. 3 + 2 evőkanál zsiradék (kacsa-, libazsír, vagy puha vaj), kb. 750 g (5-6 db közepes méretű) krumpli, 2 közepes fej vöröshagyma, só, feketebors.

Tovább lehet bolondítani: 100 g húsos szalonnával, kolbásszal, egyéb húsfélével, vagy reszelt, nyers zöldségfélével (cukkinivel, sárgarépával, gombával), de ilyenkor 500g krumplit számolok 250g zöldséggel). Némi reszelt sajt esetleg a tetejére.

Elkészítése
A fokhagymát apróra vágom a petrezselyemmel és egy kis tálban krémesre keverem 3 evőkanál zsiradékkal, és félreteszem (ezt praktikusan még reggel pár perc alatt elkészítem, hogy legyen idejük összeérni).

A krumplit alaposan megmosom, majd héjában, sós vízben kb. 15-20 perc alatt nem túl puhára főzöm. Leszűröm és hagyom kihűlni. (Mindezt szintén még reggeli közben, hogy ne a déli főzéskor húzzam az időt a hűtéssel.)

A hagymát felkockázom, és nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a meghámozott krumplit. Ha zöldséget is teszek bele, akkor azt nyersen, ilyenkor szintén belereszelem. (A cukkinit előbb külön hámozom, reszelem, sózom, állni hagyom és lecsöpögtetve adom a krumplihoz.)

krumplilepeny2Egy nagy átmérőjű, magas falú serpenyőben felolvasztok 1 evőkanálnyi zsírt és, ha húsfélét is teszek a lepénybe, akkor azt is rádobom, és kissé megpirítom. Beleteszem a krumpli egyötödét, megsózom, borsozom, és kevergetve kb. 2 percig sütöm. Így haladok, míg az összes krumpli a serpenyőbe nem kerül. Ekkor hozzáadom a fokhagymás-petrezselymes zsírt, az egészet jól elkeverem, majd egy lapáttal elsimítom, és kicsit lelapolgatom. Mérsékelt tűzön kb. 15 percig sütöm, hogy az alja aranybarnára piruljon. Ha ez megvan, a lepényt óvatosan ráborítom egy tányérra, a serpenyőt újrazsírozom még egy kanál zsírral, és megint óvatosan visszacsúsztatom rá a rösztit, hogy a megpirult fele legyen fölfelé. Ismét 15 percig pirítom. Ilyenkor jó meghinteni egy kis reszelt sajttal, mert az éppen szépen ráolvad a sütési idő végére.

Tanács
Tapasztalataim szerint a megfordítás kissé nehéz művelete úgy tud sikerülni igazán, ha a tányér, vagy tálca kb. olyan átmérőjű, mint a serpenyő, így azt rátéve a serpenyőre, egy gyors mozdulattal rá lehet fordítani a lepényt, úgy hogy az szépen egyben marad, és alulra kerül a még sütésre váró oldala. Így könnyebb aztán, - szintén egyben tartva a krumplismasszát – visszacsúsztatni a serpenyőbe.

Tipp
Mártásos, vagy sült húsfélékhez jó köret, de husikkal, zöldségekkel felturbózva, vagy salátával önmagában is kiváló főétel.

Megjegyzés
Tápanyagtartalma 4 adag esetén adagonként, az alaprecept szerint: 200 kcal és 25 g szénhidrát.

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek