Praktikus célokra használhatjuk a konyhában a száraz kenyeret

11 dec. 2013 Administrator

A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszernek számít egy háztartásban, az emberek 85%- a azonnal kidobja, amint nem friss, vagy kicsit megszikkadt. 

energiatakarek1Pedig el sem tudnánk képzelni mennyi mindenre hasznosíthatnánk, a már nem friss, száraz kenyeret, az egyéb gasztronómiai fogáson kívül. Lássuk, mire használhatunk fel otthonunkban pár szelet száraz kenyeret?

Szinte minden napos probléma, hogy étkészletünk egyik darabja eltörik. Ilyenkor természetesen mindenki a legalaposabban igyekszik felsöpörni az apró üvegszilánkokat, hogy azok ne jelentsenek semmilyen veszélyt családtagjaikra, de legtöbbször ez mégsem sikerül tökéletesen, és előfordul, hogy valaki belelép, belenyúl egy üvegszilánkba. Ekkor jön képbe a már nem friss kenyér. Régi módszernek számít, de a mai napig hatásos, ha egy szelet még nagyjából puha kenyeret végignyomkodunk az érintett padlófelületen, a kenyér ugyanis  egytől egyig felszedi az összes üvegszilánkot.

Sokan nem szeretik, hogy ha a főzés során az adott étel szagát a ház egész területe beveszi, és még a hálószobában is áll a kajaszag. Szintén régi szokás, az idősebbek talán még most is alkalmazzák: ha főzés közben a lábas fedelére egy szeletke kenyeret helyezel, sokkal kevésbé fog elterjedni a szag.

leveszoldsegA barna cukor nagyon hamar megkeményedik. Ha ez megtörtént, de a cukor még felhasználható, tegyél a cukor zacskójába egy szelet kenyeret pár órára, és az visszanyeri eredeti formáját.

A húsleves igen népszerű előétel, így egy család asztalán akár egy héten többször is megjelenik. Ha a húslevesünk túlságosan olajos lett, nem kell mást tennünk, csak a leves tetejére tenni egy vékony szelet kenyeret, körülbelül egy percig. A kenyér tökéletesen felveszi majd a felesleges olajat a leves tetejéről.

Hagymát szinte minden főzéskor használunk. Az aprítás közben akaratunkon kívül is sírunk egy kiadósat. Rengeteg praktikát lehet hallani, arról, hogy miként lehet megakadályozni a könny megindulását ilyen helyzeteknél, de ami tényleg bevélt, az talán még dédnagyanyáinktól származik. Ők a hagyma felvágása közben egy kis szeletke kenyeret tartottak a szájukban, ami felszívta a könnyezést kiváltó anyagokat, mielőtt a szemed közelébe érne.

voroshagymaA rántott húsokról és a sült krumpliról is egyszerűbben felitathatod a felesleges olajat, ha egy kenyérrel bélelt tálba teszed bele.

Forrás: hir.ma

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek