Pompás palóc csemegék

28 máj. 2012 Neuvirth Judit

paloclaskaVan otthon krumplid és egy kevés liszted? Akkor már biztosan nem maradsz éhesen, mert sokféle palóc csemegét készíthetsz belőlük! Érdemes kipróbálni! 

Vidéki településeken, a palócok lakta tájakon főleg a sárgabelű burgonyával lehet találkozni, ami egy nagyon ízletes krumplifajta. Ennek felhasználásával készülnek az alábbi ínyencségek.

Ganca vagy krumplisbukta
Elkészítése: megfőzzük a megpucolt krumplit, összetörjük és még melegen belekeverjük a lisztet. Kiszaggatva megzsírozott tepsiben még megsüthetjük, hogy ropogós széleket kapjunk. Tetejére bármit tehetünk, tejfölt, paprikás hagymát, petrezselyemzöldet is..

palocsztrapacskaKrumplilaska
Elkészítés: összetörjük a főtt krumplit. Megvárjuk, amíg kihűl, majd liszttel összekeverjük és kisebb darabokra osztva kinyújtjuk. Platnin megsütjük mindkét oldalát. Bármilyen töltelékkel, akár édessel-sóssal tálalhatjuk. A kacsazsírral vékonyan megkent krumplilaska pompás eledel!

Sztrapacska
Elkészítés: 4-5 szem nagyméretű krumplit sajtreszelőn nyersen lereszelünk - kemény munka lesz. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, megsózzuk és nokedli szaggatóval a lobogó vízbe beleszaggatjuk. Lehet tálalni lepirított káposztával, hagymával, juhtúróval, tehéntúróval, szalonnával is.
(Felső fotónkon krumplilaska, alul sztrapacska.)

Jó étvágyat kívánok mindegyikhez!

A szerző blogját itt találod!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek