Pompás ízek: zellerkrémleves

17 nov. 2012 Administrator

zellerlevesA  zellert már vélhetően kiszedtük a földből, jó esetben pincénkben vár „sorsára”. A finom zellerkrém-leves üde színfoltja lesz konyhai művészetünknek.

Hozzávalók
30 dkg zeller, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 evőkanál liszt, 3 dkg vaj, egy kis csokor zellerlevél, 2 dl tej, pirított zsemlekocka, tejföl.

Elkészítése
30 dkg zellert hámozzunk meg, és megmosva vágjuk kisebb kockákra. Öntsünk rá 1,3 liter vizet, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük legalább 45 percig, amíg teljesen szétfő.

Utána a levét szűrjük le egy másik edénybe, a puhára főzött zellert pedig szitán törjük át. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a tésztaszűrőben hagyjuk és fakanállal átpasszírozzuk, ügyelve arra, hogy a szűrőkanál alja beleérjen a levesbe. A megfőtt zellert turmixgéppel is péppé zúzhatjuk, ebben az esetben azonban a fás zeller rostjaitól nem szabadulunk meg.

Az áttört pépet keverjük össze a leszűrt lével, és rántsuk be. 1 evőkanál liszthez adjunk 3 dkg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott zellerlevelet, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel 2 dl tejjel. Utána öntsük a levesbe, és főzzük még kb. 5 percig.

Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk. A zsemlekockákat hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Aki tejfölösen szereti ezt a levest, még a tálalás előtt adja hozzá az ízlés szerinti mennyiségű, simára kevert tejfölt. Hűtőszekrényben tároljuk.

Forrás: otletkonyha.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek