Olaj a konyhában: hogy öröm legyen az evés!

26 jún. 2013 Administrator

Az a tudat, hogy egészségesen táplálkozunk, nem elegendő ahhoz, hogy öröm legyen az étkezés. Az ízek kialakulásában fontosak a felhasznált olajfélék.

olaj4Ismerjünk meg néhány, a sütésben, főzésben használt olajfélét: melyek a jellemzőik, milyen finomságokhoz ajánlott használatuk?

Étolaj
Az étolajok a különféle olajos magvakból nyerhetők, elsősorban hideg vagy meleg sajtolással. A finomított olajok esetében a nyers olajat kémiai vagy fizikai úton megtisztítják a szennyeződésektől, hogy tetszetősebb és tovább eltartható legyen. A csak sajtolással készülő szűz-és hidegen sajtolt olajok esetében a finomítás művelete elmarad.

Az étolajok létfontosságú telítetlen zsírsavak bőséges forrásai, amiből szervezetünkben fontos biológiailag aktív anyagok képződnek. Az omega 3 zsírsavakban gazdag olajok csecsemőkorban segítik az agy és a szem fejlődését, ezenkívül szerepük van a szív és érrendszer védelmében. Az étolajok természetes E-vitaminban és Bétakarotinban gazdagok, amik antioxidáns hatásúak. Nem tartalmaznak koleszterint, a korszerű, egészségmegőrző táplálkozás részei.

Olívaolaj
olaj1
Az ókori görögök és rómaiak olívaolajat masszíroztak a bőrükbe, hogy a sérülést vagy a napégést meggyógyítsák. Tanulmányok igazolják, hogy az egyszeresen telített zsírsavak, amilyen az olíva is, szabadgyök-kötő hatásukból kifolyólag segítenek megelőzni a ráncok kialakulását. A legjobb extra szűz olívaolajat használni, ami a hidroxi-tirosol nevű antioxidánst tartalmazza, így lassítja az öregedési folyamatot. Ráadásul a haj is fényesebbé, puhábbá válik, a körmök pedig erősebbek lesznek. Egy löttyintésnyi a salátára fedezi a napi szükséges adagot.

Extra szűz olívaolaj
Hidegen sajtolt, olívabogyóból készül. Az extra szűz kifejezés onnan ered, hogy az olaj az első préselésből származik, így minden értékes anyagot tartalmaz. Állítólag az olasz származású termékben nincs fehérje, sem szénhidrát. A legértékesebb olajok közé tartozik, a saláták legfőbb alapanyagai. Így hőkezelés nélkül fogyasztva megőrzik értékes zsírsavaikat és kiváló aromájukat.

Lenmagolaj
olaj2
Hidegen sajtolt, kesernyés ízt ad az ételeknek. Főleg salátákhoz használható.

Földimogyoró-olaj
Enyhén dió ízű. Salátákhoz és hideg ételekhez használhatjuk.

Tökmagolaj
Jellegzetes, erőteljes, kesernyés ízű. Sült krumplira öntve, lilahagymával tálalva finom vacsora.

Kukoricacsíra-olaj
olaj3
Kissé édeskés, kevésbé erőteljes ízű. A kukoricaolaj sok E vitamint tartalmaz, könnyen emészthető, és sütéshez is kiválóan alkalmas. Összehúzza a húsok pórusait, szép kérget ad nekik anélkül, hogy kiszáradnának.

Avokádóolaj
Kiváló minőségű, nagyon finom ízű, magas az ásványianyag tartalma. Száraz, hűvös helyen kell tartani, és nem szabad melegíteni.

Pálmaolaj
Hő hatására kevésbé károsodik, ezért kiválóan alkalmas sütéshez.

Forrás: eletmod.lionelport.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek