Ne dobjuk félre a nagyi receptjeit: sózzunk, fűszerezzünk magyarosan!

04 dec. 2013 Administrator

Őseink nem szenvedtek a mai kor halálos kimenetelű betegségeitől. A reformkonyha fenyegető üzenete ellenére, nem érdemes a nagyi receptjeit félredobni.

csirke1xA “korszerű” táplálkozás képviselői azon mesterkednek, hogyan lehetne a magyarokat leszoktatni a zsíros, fűszeres ételekről. A mai köztudat formálása szerint a só és fűszer fogyasztásunk magas, zsírtartalmú ételek bevitele pedig egyenesen katasztrofális következményekkel jár (arról természetesen egyetlen táplálkozáskutató sem beszél, hogy is állunk az ízfokozó és egyéb adalékanyagokkal).

A gyerekek és idősek ízlés formálása módszeresen, “tudományos” magyarázatokkal alátámasztva történik, a menzák étlapja legújabb kori forradalmát éli át. Érvek és ellenérvek útvesztőjében ki tud még eligazodni azon,

melyik étel egészséges, melyik nem?

A propaganda mindenkori képviselői, mintha valamiféle fenyegető üzenettel próbálnák sakkban tartani a hagyományos magyar konyha képviselőit. Meghalunk, megbetegszünk, ilyen-olyan nyavalyát szedünk össze…

Márpedig a magyarok sóznak. Nem mű, jódozott, agyonkezelt káliummal, hanem ronda, szürke, föld alól kikerült, vagy tengeri, igazi sóval. Emellett fűszereznek. A só mellett a sok bors és paprika az ízek harmóniájának alapja. Egyetlen nép sem rendelkezik olyan hatalmas fűszer- és gyógynövény kultúrával, mint a magyar. A hagyományos magyar konyha változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres íz világgal büszkélkedhet. Miért hagynánk ki ételeinkből az évezredes, természetes ízfokozóinkat? A zsír pedig semmiféle mű olajjal nem helyettesíthető.

sertesbordaÍme egy magyaros recept: csíkszeredai sertésborda

Hozzávalók: 8 szelet borda, 1 kg savanyú káposzta, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, zsíradék, 3 dl tejföl.

Elkészítése: a bordákat megsózzuk, és borssal meghintjük, majd zsíradékon hirtelen pirosra sütjük. A bordákat kivesszük, a zsiradékban üvegesre pároljuk a hagymát, ráhintjük a pirospaprikát, és fölengedjük egy kevés húslevessel. Külön pároljuk a káposztát. A húst visszahelyezzük a pecsenyelébe, és félig puhára pároljuk. Rátesszük a káposztát, a köménymagot, kakukkfüvet, fokhagymát, puhára pároljuk. Sok tejföllel tálaljuk.

Forrás: magyarno.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek