Mennyire csíp, mire jó és mit készíthetünk a chiliből?

27 nov. 2014 Mihálka Klára

Az emberek egyik fele szereti a csípős ételeket a másik fele meg nem. Az egyik felét nem érdekli  ha szinte fáj ahogy marja a száját a kapszaicin a másik fele pedig semmi pénzért  a szájába nem venné az ilyen ételt.

chilijo2Szeretve vagy sem, azt mindenképp megállapíthatjuk, hogy a chili jó. Sok értékes anyag van benne. Kezdjük ott, hogy magas a C vitamin tartalma, a piros szinű tetejébe még béta-karotint is tartalmaz, mely nagyszerű antioxidáns. Serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású.

A növény hatóanyaga a kapszaicin, mely erős antioxidáns hatással bír, így a méregtelenítési folyamatokat segíti. (viszont a kapszaicin az, ami szétmarja a kezedet, ha balga módon, vagyis úgy ahogy én, kesztyű nélkül állsz neki kimagozni, darabolni i tak dalse a csipős paprikának...) Egyes források szerint a kapszaicin fájdalomcsillapító hatását alkalmazzák reuma, migrén, fogfájás sőt pikkelysömör kezelésében (küldőleg). Ismert enyhe vízhajtó, ezzel együtt húgysavkiválasztást fokozó hatása is, amely bizonyos köszvényes betegségek esetén diétás kezelésben  jól alkalmazható.

Vitamintartalma révén az immunrendszer stimulálában is hasznosítható. Baktérium-és vírusölő hatás, lázcsillapító. Ételben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást, jót tesz az eldugult orrnak, mivel felhigítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot. Ezen kívül köptető hatású anyagokat is tartalmaz.

Végül, de nem utolsó sorban  egyes kutatások kiemelik a kapszaicin belsőleg való alkalmazásának a nyugtató hatását, mivel növeli az neuropeptidek (endorfinok = boldogsághormonok ) termelését.

Vagyis kivűl belül boldogság...

chlijoMégis mennyire "boldog", avagy hogyan mérik a chili erősségét?
 
A chili balkonkertész szerint a Scoville skála Wilbur Scoville-ről kapta a nevét. Az úriember 1912-ben alkotta meg ezt a skálát, mely arra szolgál, hogy meghatározzák segítségével a paprika csípősségét a kapszaicin mérésével. A skála nullánál kezdődik, a másik véglet úgy 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin mértékegysége, amitől azért igen távol állnak még a legerősebb chili paprikák is. A nulla egységű paprikák közé tartozik például a zöldpaprika, vagy éppen a kaliforniai paprika.
 A Scoville teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek, melyet addig hígítják cukros vízzel, míg a csípő érzést érezni lehet. Ezt eredetileg öt kóstolón tesztelik. A csípősséget tehát a hígítás mértéke határozza meg.
Bár a magyarok úgy tartják, hogy paprikáik erejüket tekintve az élen járnak, ez valójában nincs így. A legerősebb paprikánk úgy 8000 SHU értékű, az enyhén csípősek pedig úgy 500-1000 SHU értékűek. A sokak által kedvelt serrano, cayenne vagy tabasco chilik 20 000-50 000 SHU közöttiek. A thai chili több, mint 100 000 SHU, a Red Savina pedig több, mint 580 000 SHU! Elvileg jelenleg a világ legerősebb chilije a Naga Jolokia, ami akár 1 000 000 SHU erősségű is lehet!
 

Most pedig nézzük a receptet! Kedv és idő kérdése, és akár karácsonyi ajándékként is előrukkolhatunk vele.

 

Chili zselé, ahogyan Cilu megálmodta

Hozzávalók

Kettő kisebb kápiapaprika, kettő kaliforniai paprika ez cca 20 dkg volt megtisztítva

kb. 18 dkg – tisztított súly – chili paprika

1 ujjnyi friss gyömbér

70 dkg cukor,

2 dl vörösbor és fokhagymás ecet vegyesen

2 csipet só,

9 dl víz

2 db Horváth Rozi 3:1-ben zselésítő

chilijo3Elkészítés

A paprikákat megmostam, megtisztítottam, lehetőség szerint kimagoztam. Maradt benne egy kicsi, de ennyi kell. A húsdarálón a megtisztított gyömbérrel együtt kétszer ledaráltam.

Föltettem a cukrot főni az ecettel,  2 csipet sóval, vízzel. Kevergettem, a forrás közben keletkezett habot kicsi műanyag szűrő segítségével leszedtem.

 Közben a darált paprikához hozzákevertem a zselésítőt, és így adtam a forrásban lévő ecetes cukorsziruphoz. Mikor újra fölforrt, hagytam még csendesen rotyogni cirka 10 percig,  hogy a cukorszirup is átvegye a szép színt, homogenizálódjon  és, hogy összeálljanak az ízek is.

A tisztára mosott üvegekbe szedtem, ügyelve arra, hogy minden merítés előtt átkeverjem, annak érdekében, hogy lehetőség szerint egyformán kerüljön a cuccos minden üvegbe majd rá a tetőt. Fejre fordítottam őket 5 percre, majd szárazdunsztba tettem.

Végül egy egyszerűbben elkészíthető chilis gasztro ajándék:

Egy tisztára mosott, lehetőleg nem túl nagy, úgy 2-3 dl-es üvegbe beletesszük a friss, vagy szárított chili paprikát és felöntjük extra szűz olíva olajjal, vagy valamilyen nagyon jó minőségű egyéb olajjal. Mivel a kapszaicin zsírban és olajban oldódik, ezért íze az idő múlásával egyre intenzívebb, csípősebb lesz. Tehát, ha jót akarunk magunknak, - és az ajáándékozottnak is - akkor lassan nekiállhatunk a készítésnek, hogy az ízek összeérjenek és kiteljesedjenek. Ha elfogyott az olaj, még néhányszor felönthető, persze akkor már nem lesz annyira erős. Én a második felöntéshez biztos, hogy tennék tört színes borsot és persze némi fokhagymát is.

Chilivel vagy a nélkül, boldog készülődést kívánok!

Forrás: Cilu álma

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek