Megkönnyítik a mindennapokat a gyorsan elkészíthető, tápláló csirkelevesek

16 márc. 2013 Administrator

csirkelevesCsirkehúsból sokféle ízletes ételt készíthetünk. Az egyik legfinomabb és legtáplálóbb a csirkeleves, amiben mindenféle egészséges zöldséget tehetünk.

A leves a magyar gasztronómiai szokásokban fontos helyet foglal el. Nem minden népre jellemző, de ránk igen, a sokféle leves fogyasztása. Persze egy igen tápláló és egészséges ételről beszélünk, feltévew, ha nem rántásból vagy habarásból áll az egész. A finom zöldségekkel gazdagított levesek a legtáplálóbbak, hiszen megőrzik az alapanyagok ásványi anyag tartalmát, és a vitaminok egy részét is, hozzájárulnak szervezetünk hidratációjához, ráadásul egyszerűen és gyorsan el is készíthetők. Nem csoda, ha a betegség utáni lábadozás után is ezt ehetjük az elsők között.

A meleg, tartalmas levesek a téli étkezések fontos része, felmelegítik az embert, és jólesően telítik is. Bár lassan már a hideg évszak vége felé közeledünk, egy finom csirkeleves, mely igen sokféleképpen elkészíthető, még igencsak jól jön. Alábbi receptjeink hétköznapra és hétvégére is remek alternatívát nyújtanak.

Zöldborsókrémleves csirkegombóccal
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 liter csirkehúsleves (készülhet bio levesporból is), 70 dkg zöldborsó, 25 dkg darált csirkemell, só, bors, 1 csipet őrölt gyömbér, 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem, 1 egész tojás, 1 evőkanál zabkorpa vagy rizsliszt.

A csirkelevesben 15 perc alatt megfőzzük a zöldborsót, majd botmixerrel pürésítjük. A darált csirkét összekeverjük a sóval, a borssal, a gyömbérrel, a petrezselyemmel, a tojással és a zabkorpával. Vizes kézzel apró, cseresznye nagyságú gombócokat formázunk belőle, és a forró leveshez adjuk. Kb. 10 percig főzzük még együtt, majd tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc

leveszoldsegKönnyű leves minden földi jóval
Hozzávalók 4 személyre: 2 csirke apróléka, másfél liter víz, só ízlés szerint, 6 db szemes bors, 1 evőkanál friss reszelt gyömbér, gerezd fokhagyma apróra vágva, 1/2 teáskanál kurkuma, 1/2 citrom héja hajszál vékonyan hámozva, 1 kis piros chili (ha szeretjük a csípőset), 1  csirkemellfilé kockákra vágva, 15 dkg zöldborsó, 1 nagyobb sárgarépa gyufaszál vékonyra vágva, 1 zellergumó gyufaszál vékonyra vágva, 1 evőkanál kókuszvaj, 10 dkg friss rukkola, 5 dkg vegyes friss csíra, 3 szál újhagyma, felkarikázva.

Tegyük fel főni a vízben a csirkeaprólékot a sóval és szemes borssal együtt. Adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a kurkumát, a citromhéjat, és a chilit. Forraljuk fel, és fedő alatt főzzük 25 percig. Majd szűrjük le a levet, tegyük bele a felkockázott csirkemellfilét, a zöldborsót, a sárgarépát, a zellert, a kókuszvajat, és további 15 perc alatt főzzük készre. Friss rukkolával, csírákkal, újhagymával megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc

tarkony3Tárkonyos tavaszi raguleves
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg kesudió, kb. 2 dl víz, 1 ek. szűrt kókuszzsír, 1 apróra vágott vöröshagyma, 1 csirkemellfilé kockákra vágva, 2 apró kockákra vágott sárgarépa, 2 apró kockákra vágott fehérrépa, 1 felkockázott zeller, 15 dkg zöldborsó, 3 ág friss tárkony, kb. 1 ek. citromlé,só, bors, 1 nagy csokor vágott zöldpetrezselyem.

A kesudiót hideg vízbe áztatjuk hat órára. Turmixgépben kb. 2 dl vízzel simára turmixoljuk. Ha maradnak benne darabkák, akkor átszűrjük. Az olvasztott kókuszzsíron megpirítjuk a hagymát. Beletesszük a csirkehúst, majd pár perc után a répaféléket, zellert, tárkonyt, zöldborsót, és sózzuk, borsozzuk. Kevergetve pirítjuk néhány percig. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főzzük, a „kesutejszínnel” besűrítjük. Citromlével ízesítjük és sok friss zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

Forrás: hazipatika.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek