Medvehagyma leves gyorsan, egyszerűen
Néhány éve nagy divat lett medvehagymából különféle ételeket készíteni. Ezek közé tartozik a gyorsan elkészíthet és nagyon finom medvehagyma leves is.
Hozzávalók 4 személyre
2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon), 2 db közepes burgonya, 1 fej közepes vöröshagyma, 2 – 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 2 dl főzőtejszín, 1 liter víz (a krumpli főzővizével együtt), 2 közepes szelet fehér kenyér, só, bors.
Elkészítése
A medvehagyma levelekről vágd le a szárakat, mosd meg és aprítsd fel. A burgonyát hámozd meg, vágd fel darabokra és kevés vízben tedd fel főni. A hagymát vágd fel apróra. A fokhagymát vágd fel, sóval dörzsöld szét, vagy fokhagymaprésben zúzd szét. A kenyeret megpirítod és kockákra vágod. Ha nincs pirítód, vágd fel kockákra, és kevés zsíron pirítsd meg egy lábosban.
A medvehagymák szárát távolítsd el és egy tálban engedj rá vizet (mivel erdőben terem, nem árt neki egy kevés áztatás.
Tisztítsd meg a krumplit és kevés vízben tedd fel főni.
A hagymát vágd fel apróra és tedd fel párolni kevés olajon vagy zsíron.
A medvehagymát mosd meg, vágd fel apróra, dobd rá a hagymára és párod vele együtt, amíg kicsit összeesik.
Közben tisztítsd meg és vágd apróra a fokhagymát vagy készítsd be a fokhagyma présbe. Tedd a medvehagymás masszához.
A masszát botmixerrel pépesítsd el, közben a főtt krumplit is tedd hozzá. A pépet ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a tejszínt, engedd fel, és melegítsd forrásig.
Közben piríts meg két nagyobb szelet kenyeret és vagdald fel kockákra (ha nincs kenyérpirítód, kockázd fel a kenyeret és kevés olajon pirítsd meg).
Tálalás
Kenyérkockákat tégy a tetejére és ha van, megszórhatod a tetejét snidlinggel.
Mennyibe kerül?
Medvehagyma: 240 Ft
Krumpli, hagyma, fokhagyma: 60 Ft
Tejszín: 140 Ft
Többi: 60 Ft
Összesen: 500 Ft, 125 Ft/adag, tejszín nélkül: 360 Ft, 90 Ft/adag
Forrás: fozzonotthon.cafeblog.hu