Mákos nudli a nagyi receptes könyvéből
Ha ebben a hol enyhe, hol hideg téli időben nincs kedved kimozdulni otthonról, tüsténkedj a konyhában és készítsd el ezt a finom, nosztalgikus fogást!
Ez a mennyiség 4 nagyobb adag elkészítéséhez elég, ezért ha édes kettesben fogyasztanátok el, elég, ha csak a felét veszed alapul. Persze a formázott nudlit akár le is fagyaszthatod, így legközelebb nem kell a nulláról kezdened, elég csak forró vízbe dobni, és utána megszórni egy kis cukrozott mákkal!
Hozzávalók
1 kg burgonya, 250 g liszt, egy csipet só, 1 tojás, 50 + 30 g vaj, 1 evőkanál gríz, 250 g darált mák, 1.5 evőkanál porcukor (ez a mennyiség kedved szerint változtatható!)
Elkészítése
1. Mosd meg a burgonyát és lobogva forró, enyhén sós vízben héjastul főzd meg! Egy késsel ellenőrizd, hogy teljesen megpuhult-e, mert ha nem, nem fogod tudni áttörni, és így már az alapokba hiba csúszik!
2. Hagyd langyosra hűlni a puha burgonyát és hámozd meg. Törd át krumplinyomón, add hozzá a lisztet, a vajat, a sót, a grízt majd a tojást.
3. Gyors mozdulatokkal dolgozd össze a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsd 1-1.5 cm vastagra.
4. Csíkozd fel, a csíkokból formálj hengert, azt pedig darabold fel kisebb hengerekre.
5. Forralj föl egy fazéknyi sós vizet, és több részletben főzd ki benne a lekerekített végű nudlikat. Ha feljöttek a víz tetejére, egy szűrőkanállal szedd egy tálba őket!
6. Ha kész, locsold meg őket egy kis olvasztott vajjal és szórd meg a cukrozott mákkal!
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: elixironline.hu