Majdnem paleo mákkenyér
Falusi vendéglátóként elköteleztük magunkat a saját „farmunkon” előállított húsélelmiszer fogyasztására és vendégeink körében való megszerettetésére.
Bátran állíthatom, hogy ez egy sikertörténet.
No de mi legyen a pékáruval? A paleo alapú étkezés kizárja a finomított liszteket, az ebből készült tésztákat az étrendből. És igazából nem nagyon tesz kivételt a teljes kiőrlésű lisztekkel kapcsolatban sem, bár az elhagyás időszakában ezekkel némileg megengedő. De hát a paleo pont attól szimpatikus, hogy nem merev, ügyesen tesz ajánlatokat az új ízek, alapanyagok megszokására.
Ezért készülök elsajátítani különböző "kenyérpótlókat" is, magamnak és a későbbiekben esetleg azon vendégeimnek is, akik a paleo étrendet követik. Ennek egy fincsi próbája a mákkenyérke, ami még nem teljesen paleo, de már majdnem az!
Hozzávalók
1/2 - 1/2 arányban Graham liszt és darált mák, 2 db fürjtojás, csipet só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, víz - amennyit a száraz anyag felvesz -, inkább lágyabb, galuskaszerű legyen a tészta.
Elkészítése
Két óra pihentetés után sütőpapírba csomagoltam a masszát, és 280 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt sütöttem készre. Félidőben 180 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.
És akkor egy kiemelés a tudatosvásárló.hu-ról, hogy mi is tulajdonképpen a Graham-liszt!
A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
A szerző blogját itt találod.