Lukumádesz: görög fánkocska magyaros kivitelben
A Loukoumades-t legalább egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia! A görög fánkocska többféleképpen elkészíthető, ám a munka alapvetően nem nagy feladat.
Egyszerű, a miénkhez hasonló fánkról van szó, annyi különbséggel, hogy a fánk töltelék helyett sziruppal van lelocsolva, mint szinte minden görög sütemény.
Bár a Lukumádesz görög finomság, mégis olyan hozzávalókból készül, amelyek mindig megtalálhatóak otthon. Esetleg a méz és a citrom az, amit az elkészítéshez vásárolni kell.
Az eredeti receptben volt még valami, ami nincs minden háztartásban, így kisebb változtatással készíthető el a görög fánk. Egyrészt a tészta hozzávalóihoz nem adunk szerecsendiót (de lehet), másrészt a sziruphoz nem adunk vaníliát (de lehet), a fahéjat pedig zacskóból hintjük a sziruphoz.
Egyre hűvösebb napokra ébredünk, ezért szüksége van az embernek egy kis kényeztetésre, továbbá fel kell készülnie szervezetünknek a hideg időkre. A méz és a citrom igen hasznos alapanyag az emberi szervezet számára, a citrom sok C-vitamint tartalmaz, ez az egyetlen, amit érdemes frissen beszerezni a görög édesség elkészítése előtt…
Hozzávalók a tésztájához:40 dkg (finom)liszt, 1 csomag (7 g) száraz élesztő, egy csipetnyi só, 2 dkg kristálycukor, 3,7 dl langyos víz, 1 teáskanál vaníliás cukor, olaj a sütéshez (min. 1 liter).
Hozzávalók a sziruphoz: 3,7 dl víz, 20 dkg kristálycukor, 1 evőkanál méz, fél kávéskanál fahéj, 1 friss citrom leve (ezzel locsoljuk meg a Lukumádeszt a végén).
{youtube width="400" height="266"}_VOAEdP8S44{/youtube}
Elkészítése
A lisztet, a cukorral, a sóval és az élesztővel összekeverjük.
Hozzáadjuk a vizet, amitől lágy tészta állagú lesz.
A kész tésztát lefedjük és pihentetjük egy órát, hogy az élesztő dolgozhasson.
Kényelmes egy óránk van a szirup elkészítésére: rakjuk tűzhelyre a vizet egy forralóban.
Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.
Jó 10 perc elteltével, mikor a víz már forr, adjuk hozzá a mézet és a citromlevet. Kis kevergetés után kész.
Elkezdhetjük a sütést. Fontos, hogy a tésztát forró olajba szaggassuk, különben magába szívja az olajat!
Két kanál segítségével kb. diónyi méretű fánkocskákat szaggatunk az olajba, amiket folyamatos forgatás mellett aranybarnára sütünk.
Szűrőkanállal szalvétával, vagy papírtörlővel bélelt tányérra kiszedjük a fánkocskákat.
Másik tálba dekoratívan elhelyezzük a fánkocskákat és bőséges szirupot öntünk rájuk.
Forrás: sarti-info.hu