Levesporok és leveskockák helyett: házi készítésű alaplevek

01 júl. 2014 Zsupos Ildikó

A finom és ízletes alaplevek titka a friss és szezonális alapanyagok használata, melyek összefőnek egymással – mintegy alaplé-koncentrátumot nyújtva.

leves copySokszor találkozni receptekkel, melyek hozzávalói között zöldség- vagy szárnyas alaplé található. Ilyenkor persze könnyű megoldást nyújtanak a levesporok- és kockák, de a házilag elkészített alaplevet semmi nem tudja felülmúlni.

Az alapleveket érdemes előre elkészíteni és kisebb adagokban lefagyasztani, így bármikor kéznél vannak, ha szükségünk van rájuk. A hús- és halalapléhez érdemes a csontokat összegyűjteni és eltenni, és ha összejött egy jó adag, akkor megfőzni. De lássuk, hogyan és milyen alapanyagokból készítsük el!

Zöldség alaplé
A zöldségalaplevek kiválóak levesekhez, főként a krémlevesekhez, zöldségpürékhez, főzelékekhez, de akár rizottóhoz is.

Hozzávalók: 2 közepes sárgarépa, 2 közepes petrezselyemgyökér, 2 szál szárzeller, 2 kisebb méretű karalábé, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg csiperkegomba, só, egész fekete bors ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és egy kevés olívaolajon pár percig pároljuk. Felöntjük kb. 3,5-4 liter vízzel, felforraljuk, lehabozzuk, majd hozzáadjuk a fűszereket és a petrezselyemzöldet. Addig főzzük, míg minden alapanyag meg nem puhul, majd leszűrjük. Kb. 2,5 liternyi alaplevet kapunk belőle.

Szárnyas alaplé
Talán az egyik leggyakrabban ajánlott alapanyag a zöldség alaplé mellett, igazán ízletessé varázsolja az ételeket. A zöldség alapléhez hasonlóan használhatjuk levesekhez, ragukhoz, rizottókhoz, valamint mártások alapjaként is.

leves2 copyHozzávalók: 2,5 kg csirkecsont (farhát, nyak, szárny), a zöldségalapléhez való zöldségek, só, egész fekete bors ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: a csirkecsontokat annyi hideg vízben, mint ami ellepi, feltesszük főni. Ha lehaboztuk, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a fűszereket, felöntjük kb. 3,5-4 liter vízzel, és 1 órát főzzük, vagy amíg szép színe, sűrű állaga nem lesz. Ha elkészült, leszűrjük.

Hal alaplé
A hétköznapokban igen ritkán használunk hal alaplevet, pedig igen ízletes, és elkészítése is roppant egyszerű. A legfinomabb alaplé a fehér húsú halakból lesz. Kiválómártásokhoz, illetve hallal, tenger gyümölcseivel készült tésztákhoz, rizottókhoz.

Hozzávalók: 3 kg halcsont, 50 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér, szárzeller és vöröshagyma vegyesen, só, fekete bors ízlés szerint.

Elkészítése: az alaposan megmosott halcsontokat a nagyobbra vágott zöldségekkel együtt egy kevés vajon megpároljuk (kb. 8-10 percet). Néha kevergessük meg, nehogy odaégjen. Ezután felöntjük kb. 3 liter vízzel és 3 dl fehér borral, sózzuk, borsozzuk, és kb. 1 órát főzni hagyjuk. Ha elkészült, leszűrjük.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek